Eerder stapte Kamerleden ook al naar de rechter als ze in het parlement niet hun gelijk konden halen.

PVV voorman Geert Wilders wil dat een besluit over de Nederlandse bijdrage aan het Europese noodfonds over de verkiezingen van 12 september wordt getild. Volgens hem is het onrechtmatig dat kiezers zich niet kunnen uitspreken over de overdracht van bevoegdheden aan de nieuwe Europese instelling ESM. Het kort geding dient aanstaande dinsdag bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Zaak over kruisraketten
Volgens staatsrechtdeskundige Menno de Bruyne, werkzaam bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer, is Wilders niet het eerste Kamerlid dat zijn gelijk via de rechter probeert te halen. ‘Toenmalig Kamerlid Klaas de Vries van de PvdA stapte in de jaren tachtig naar de rechter om de plaatsing van kruisrakketen tegen te houden. Hij vond het onrechtmatig dat Nederland zeggenschap over Nederlands grondgebied overdroeg aan de Amerikanen. Hij verloor die zaak overigens.’

Wilders probeerde deze week ook met een beroep op het reglement van orde van de Kamer het debat over het Europese noodfonds te traineren. Verschillende malen eiste hij een hoofdelijke stemming over zijn voorstel om de behandeling van het noodfonds uit te stellen totdat de rechter de zaak zou hebben behandeld. Volgens staatsrechtdeskundige De Bruyne is het aanvragen van hoofdelijke stemmingen een beproefde vertragingstactiek die in de jaren negentig al werd toegepast door een lid van een ouderenpartij. In de jaren dertig traineerden fractieleden van de SDAP de parlementaire besluitvorming door eindeloze betogen, zogenaamde filibusters, te houden.

Door Maarten Bakker

Advertentie