Geen verhoogde griffierechten, maar gevrijwaard van extra bezuinigingen is het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet.

Dat blijkt uit de details van het Lenteakkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Groen Links. Partijen waren al overeengekomen de 240 miljoen euro die de verhoging van de griffierechten zou opleveren, te schrappen.

De zogenoemde Kunduz-coalitie heeft wel besloten het gevangeniswezen verder te versoberen. Concreet betekent dit dat de begeleiding van kort gestraften wordt verminderd. Volgens de betrokken partijen heeft intensieve begeleiding van veroordeelden die kort in een penitentiaire inrichting blijven niet veel zin. Verder zullen meer veroordeelden met elkaar in één cel geplaatst worden. Dat gebeurt in Nederland nog altijd minder dan in veel omringende landen, zo meent de Kunduz-coalitie. Volgens het Lenteakkoord vinden de versoberingen plaats ‘binnen de grenzen van de Penitentiaire Beginselen Wet.’ 

Afkopen van straffen
Ook zullen minder verdachten in voorlopige hechtenis blijven. Mits er geen vluchtgevaar is, mogen verdachten hun voorarrest afkopen met een borgsom. Met name verdachten die een korte straf krijgen, komen in aanmerking voor betaling van een borgsom.

Verder wil het Ministerie van Veiligheid en Justitie meer gebruik gaan maken van elektronisch huisarrest De maatregelen ter versobering van het gevangeniswezen moeten 34 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren.

Door Maarten Bakker

Advertentie