Komende vrijdag begint de 16e editie van Mundiavocat, het WK voetbal voor advocaten waar meer dan 1.500 advocaten uit zo`n 70 landen waaronder Nederland aan deelnemen.

Terwijl de meeste voetballiefhebbers zich opmaken voor het EK in Polen en Oekraïne, is de blik van het Dutch Football Lawyers team de komende dagen op Kroatië gericht. Daar begint vrijdag de 16e editie van Mundiavocat, het tweejaarlijks WK voetbal voor advocaten waar meer dan 1.500 advocaten uit zo`n 70 landen aan deelnemen. Het Nederlandse team bestaat uit advocaten van onder andere de kantoren Jansen & Van Gaal, Hekkelman en Allen & Overy.

‘Beesten in het veld’
Uitgesproken favorieten voor de eindzege zijn er niet, aldus verdediger Mike Niekoop, die in het dagelijks leven advocaat is bij Clifford Chance. ‘Maar er zijn teams uit Zuid-Amerika die tegen het professionele aanzitten. Dat zijn beesten in het veld.’ Ook Italiaanse teams kunnen volgens Niekoop hoge ogen gaan gooien. ‘Soms doen daar spelers mee die zo goed zijn dat je je bijna begint af te vragen of ze wel echt advocaat zijn.’

Dat fanatisme past bij de professionele opzet van het toernooi. ‘We spelen de wedstrijden in stadions en de scheidsrechters komen via de Kroatische voetbalbond.’ Maar bij het Mundiavocat geldt dat meedoen echt belangrijker is dan winnen. Zo hoeven teams die in de poulefase stranden niet voortijdig naar huis te gaan; en van winstpremies of een finalebonus is al helemaal geen sprake. ‘Ons team gaat zich inzetten voor de stichting Advocaten voor Advocaten.’

Door Mark Maathuis

Advertentie