Kamerfracties van SP, CDA, D66 en PVV bleken onlangs niet gecharmeerd van een voorstel van PvdA en VVD ter verruiming van het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat naast de (voormalige) levensgezel nog drie andere nabestaanden, ouders en voogden in de rechtszaal mogen spreken.
Onvoldoende, volgens de Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD). ‘We moeten de vrijheid geven aan het slachtoffer of de eventuele nabestaanden om te zeggen wat hij of zij wil,’ zei Van der Steur tijdens het Kameroverleg.
¬†Daarentegen riep CDA-woordvoerder Madeleine van Toorenburg op tot ‘terughoudendheid. Vooral omdat het slachtoffer wordt blootgesteld aan ingrijpende ondervragingen.’ Ook D66 vreest dat slachtoffers en nabestaanden aan getuigenverhoren onderworpen kunnen worden, aldus fractiewoordvoerder Magda Berndsen. Hoewel dit volgens PvdA en VVD ondervangen kan worden met goede voorlichting en begeleiding is het onwaarschijnlijk dat het voorstel wordt aangenomen.

Download artikel als PDF

Advertentie