De uitgever van The Daily Mirror krijgt de betaalde succes fee voor de advocaten van model Naomi Campbell terug.

De Engelse staat moet een kleine 3 ton vergoeden van de schadevergoeding die de uitgever van de Engelse krant eerder heeft moeten betalen aan het model en haar advocaten. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens deze week bepaald. Dat oordeel is mede gebaseerd op een uitspraak van het Europese Hof van vorig jaar toen men zei dat succes fees een inbreuk vormen op de vrijheid van meningsuiting.

De uitgever betaalde 5 ton nadat het in 2001 een artikel met foto’s had geplaatst waarin Campbell zei dat zij drugsverslaafd was. De hoogte van het schikkingsbedrag was voor een groot deel gebaseerd op de succes fees die de Engelse wet toestaat. Het was alleen niet duidelijk welk deel van het schikkingsbedrag nu bestond uit basiskosten en welk deel uit succes fees. Die knoop heeft het Hof nu doorgehakt. 

Het is niet de eerste keer dat geprocedeerd wordt over het honorarium dat advocaten claimen voor hun diensten aan sterren. In 2009 vocht Fleetwood Mac-drummer Michael Fleetwood een rekening van 9 ton aan die zijn advocaat had verstuurd. De afloop van deze procedure is niet bekend.

Door Lex van Almelo

Advertentie