Kamerlid Van Bommel van de SP wil exact weten welke medewerking Nederland heeft verleend aan het Amerikaanse justitieel onderzoek tegen hacker David S. uit Spijkenisse.

David S. zou betrokken zijn bij online creditcardfraude in de VS. Hij werd in Roemenië opgepakt en door dit land uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn advocaat Bart Stapert vermoedt dat S. naar het land werd gelokt. Volgens de raadsman, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewerkt, proberen Amerikaanse opsporingsdiensten wel vaker buitenlandse verdachten naar een derde land te lokken.
Van Bommel wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten waarom de hacker niet gewoon in Nederland is aangehouden. Doordat S. door Roemenië is uitgeleverd heeft hij nu geen garantie op overbrenging naar een Nederlandse gevangenis na een veroordeling in de VS. Daardoor kan hij ook niet rekenen op een aanpassing van de Amerikaanse straf naar Nederlandse maatstaven.

Het SP-Kamerlid vraagt Opstelten wanneer de Nederlandse autoriteiten op de hoogte waren van het Amerikaanse onderzoek tegen de hacker. De minister moet hem vertellen of de Amerikanen een rechtshulpverzoek hebben verstuurd naar Den Haag. Van Bommel is daarnaast benieuwd of er in Nederland in dat kader zelf ook onderzoekshandelingen tegen David S. zijn verrichten. Hij vraagt of telefoontaps zijn geplaatst en of de hacker is geobserveerd.

Verder wil Van Bommel weten of de Nederlandse justitie, door de eventuele taps, op de hoogte was van de reis van de hacker naar Roemenië. Op basis van welke andere informatie konden de Roemenen hem inrekenen, zo vraagt Van Bommel.

Door Maarten Bakker

Advertentie