Schrijvers, componisten en uitvoerende kunstenaars, makers van een ‘wezenlijke bijdrage van scheppend karakter’ krijgen een ‘steuntje in de rug’ als het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Dat zegt Christien Wildeman, advocaat bij Kennedy Van der Laan, gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht. Afgelopen woensdag dienden staatssecretarissen Teeven (Justitie VVD) en Zijlstra (Cultuur VVD) het wetsvoorstel in.

Billijke vergoeding
Er komt een billijke vergoeding voor de makers, de Minister kan vaststellen hoe hoog deze is en het is niet mogelijk afstand te doen van aanspraak op deze vergoeding, aldus het voorstel. ‘Het is geen slechte regeling,’ zegt Wildeman. ‘Veel makers hebben al goede contracten. Maar door dit voorstel worden zij beschermd tegen onredelijke contractuele bepalingen.’

Addertje
Toch lijkt er een addertje onder het gras te zitten. Een garantie om een betere vergoeding af te kunnen dwingen bij exploitanten ontbreekt. Volgens de toelichting op de wet mag de billijke vergoeding ook nihil zijn.

Onredelijke bepalingen
Naast de billijke vergoeding voorziet het wetsvoorstel in aanvullende rechten. Volgens het wetsvoorstel moet het voor auteurs en uitvoerende kunstenaars makkelijker worden contracten te ontbinden, bijvoorbeeld als een auteur zijn boek ook digitaal wil laten uitgeven, maar de uitgever dat niet wil. Onredelijke bepalingen in contracten, zoals de verplichting dat auteurs al hun toekomstige werken aan de uitgever overdragen, kunnen volgens het wetsvoorstel worden vernietigd.

Door Sabine Droogleever Fortuyn

Advertentie