Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de identiteit van bedreigde en anonieme getuigen beter afschermen, door ze alleen nog maar een nummer te geven. Enkel de politie zou dan nog maar hun naam weten. De andere partijen in het strafproces zouden hun identiteit niet kennen.
 Opstelten maakte dat deze maand bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de georganiseerde criminaliteit. Hij reageerde op het VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert. Volgens haar durven slachtoffers van afpersingen door motorclubs vaak geen aangifte te doen, uit angst voor represailles. Zij verklaarde dat ook advocaten deel zouden uitmaken van hun netwerken.
 Het OM komt met een verruimde handleiding voor anonieme en bedreigde getuigen, zei Opstelten. Onderdeel daarvan is dat aangiften enkel op nummer in een strafdossier terechtkomen.

Download artikel als PDF

Advertentie