De Tweede Kamer heeft dinsdag nieuwe raadsheren voorgedragen voor vacatures bij de Hoge Raad.

De Tweede Kamer heeft dinsdag nieuwe raadsheren voorgedragen voor vacatures bij de Hoge Raad. Bij de strafkamer van het hoogste rechtscollege komt mr. V. van den Brink te werken. Mr. M.V. Polak gaat de vacature vervullen voor een raadsheer bij civiele kamer van de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft zelf bij de Kamer voor beide vacatures een kandidatenlijst met zes namen ingeleverd. Daarop heeft de Kamer haar eigen voordrachten gebaseerd. De regering zal de kandidaten die in deze voordrachten bovenaan staan – Van den Brink en Polak – benoemen. De eerste is nu nog raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem, Polak is hoogleraar internationaal privaatrecht aan de Universiteit Leiden.

Ophef om Aben
Begin dit jaar ontstond er ophef doordat de Hoge Raad zelf de kandidatuur van mr. D.J.C Aben als nieuwe raadsheer introk. Dat gebeurde vanwege verzet van de PVV. Aben was binnen die fractie omstreden. Hij had in een vertrouwelijke notitie als advocaat-generaal bij de Hoge Raad geschreven dat de rechters in het proces-Wilders ten onrechte waren vervangen, na het wrakingverzoek van Wilders’ raadsman Bram Moszkowicz.

De Hoge Raad kreeg kritiek op de intrekking van de voordracht van Aben. Ze zou gezwicht zijn voor druk uit de politiek. Aben was door de Hoge Raad weer wel op de kandidatenlijst voor de twee vacatures bij de strafkamer en de civiele kamer gezet, zij het op de vijfde plaats.

Door Maarten Bakker

Advertentie