Kamerlid Harry Van Bommel van de SP wil exact weten welke medewerking Nederland heeft verleend aan het Amerikaanse justitieel onderzoek tegen hacker David S. uit Spijkenisse. S. zou betrokken zijn bij online creditcardfraude in de VS. Hij werd in Roemenië opgepakt en door dit land uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn advocaat Bart Stapert vermoedt dat S. naar het land werd gelokt. Volgens de raadsman, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewerkt, proberen Amerikaanse opsporingsdiensten wel vaker buitenlandse verdachten naar een derde land te lokken.
Van Bommel wil van minister Opstelten weten waarom de hacker niet gewoon in Nederland is aangehouden. Doordat S. nu door Roemenië is uitgeleverd, heeft hij geen garantie op overbrenging naar een Nederlandse gevangenis na een veroordeling in de VS. Daardoor kan hij ook niet rekenen op een aanpassing van de Amerikaanse straf naar Nederlandse maatstaven. 
 Verder wil het SP-Kamerlid weten of de Nederlandse justitie, door eventuele taps, op de hoogte was van de reis van de hacker naar Roemenië. Op basis van welke andere informatie konden de Roemenen hem inrekenen, zo vraagt Van Bommel.

Download artikel als PDF

Advertentie