In een tijd dat zelfs het aanvragen van een pasje voor de videotheek gepaard gaat met het invullen van verschillende formulieren en het afgeven van een vingerafdruk is kan men rustig zeggen dat de wereld verjuridiseert. Maar een blik op de agenda van de gemiddelde advocaat leert dat we u dat waarschijnlijk niet hoeven te vertellen.
Is deze ontwikkeling echter ook aanleiding tot verandering? Ja, zo luidden de eerste conclusies van interim rapporteur Rein Jan Hoekstra; ja, zegt ook deken Jan Loorbach; en ja, zegt ook VVD Tweede Kamerlid en advocaat Ard van der Steur. Eensgezind pleiten zij in dit nummer voor het verhogen van de kwaliteit, proactief toezicht en vergaande harmonisatie van plaatselijke regels. Maar dat die eendracht over de eindbestemming   zich lastig vertaalt in consensus over de route, dat blijkt wel uit reacties die over en weer op elkaars voorstellen worden gegeven.

Terwijl men zich op de Neuhuyskade en het Binnenhof over de toekomst van de advocatuur buigt, worstelt de beroepsgroep ondertussen met de waan van de dag. Want hoe houd je bijvoorbeeld als echtscheidingsadvocaat, in deze onzekere tijd die echtgenoten het verlaten van het zinkende huwelijksbootje soms onmogelijk maakt, staande? En hoe zet je je als klein kantoor in de markt?
Vragen voor op het strand, bij het zwembad of op welke verre bestemming dan ook, want de volle agenda ten spijt, de vakantie lonkt. Wij zien u graag half augustus na de zomerstop terug en namens de redactie een zonnige tijd toegewenst.

Download artikel als PDF

Advertentie