‘Laat Nederlanders zelf kiezen wie in hoogste instantie over hen oordeelt,’ zo meldt het verkiezingsprogramma van de Partij Voor de Vrijheid.

De raadsheren van de Hoge Raad moeten volgens de PVV niet meer door de politiek benoemd worden. De bevolking zou door middel van verkiezingen zelf mogen beslissen over de samenstelling van het hoogste rechtscollege. Dit is één van de opvallende punten uit het verkiezingsprogramma van de Partij Voor de Vrijheid. ‘Laat Nederlanders zelf kiezen wie in hoogste instantie over hen oordeelt,’ menen de opstellers.

De partij wil verder de minimumleeftijd voor het volwassenenstrafrecht verlagen van 18 naar 16 jaar. De vervroegde vrijlating zou afgeschaft moeten worden. TBS dient volgens Geert Wilders en zijn partijgenoten tevens te verdwijnen, net als de taakstraffen.

Stokpaardjes
In het verkiezingsprogramma heeft de PVV ook enkele van haar oude stokpaardjes opgenomen. Zo pleit ze weer voor zware minimumstraffen voor geweld en zedendelicten. Voor een verkrachting dient een veroordeelde minstens tien jaar te krijgen en voor een zware mishandeling twintig jaar. Na drie zware geweldsdelicten volgt automatisch levenslang.
Ook herhaalt de PVV haar wens om straffen te stapelen. Voor elk delict dienen rechters afzonderlijk af te rekenen met een verdachte. ‘Wie klantenkorting wil, gaat maar naar de Albert Heijn,’ aldus het verkiezingsprogramma.

De rechterlijke macht is ook weer het mikpunt van de PVV. Het ‘juristendom’ helt eenzijdig naar links over, meent de PVV. ‘Met onwillige honden is het slecht jagen.’ Verder wil de partij het ophelderingspercentage van misdrijven verhogen van vijfentwintig naar vijftig procent – het percentage dat in Duitsland gehaald wordt.

Door Maarten Bakker

Advertentie