Staatssecretaris gaat desondanks met de organisatie overleggen over de selectieprocedure onder druk van geschrokken CDA-Kamerlid.

Staatssecretaris Teeven heeft het volste vertrouwen in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD), maar toch gaat hij met de organisatie overleggen over de selectieprocedure. Hij doet dat onder druk van Kamerlid CDA-lid Van Toorenburg, dat geschrokken is van het bericht dat gerenommeerde deskundigen geweigerd worden door het NRGD.

De Telegraaf schreef vorige week dat de registratie van hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter door het NRGD is afgewezen. Ook de inschrijvingen van DNA-deskundige Richard Eikelenboom en handschriftdeskundigen Ed en Wanda Waisvisz zouden door NRGD niet geaccepteerd zijn.

Deze afwijzingen zouden volgens het krantenartikel verband houden met hun kritische opstelling jegens het OM en instellingen als het Nederlands Forensische Instituut en het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie.

‘Barst in vertrouwen’
CDA-Kamerlid Van Toorenburg zei in de Tweede Kamer dat er ‘een barst was gekomen’ in haar vertrouwen in het NRGD. Ze droeg staatssecretaris Teeven op ‘de rust en vrede’ rond het deskundigenregister te herstellen.
Teeven reageerde dat hij geen twijfel heeft over de integriteit van het NRGD. De bewindsman wees erop dat deskundigen door het NRGD niet alleen beoordeeld worden op hun expertise. Ze moeten daarnaast ook goed kunnen rapporteren. Iemand kan een eminente forensische onderzoeker zijn, aldus Teeven, maar geen eminente opsteller van rapportages. Dan wordt zijn of haar inschrijving toch afgewezen.

Afvallers kunnen vervolgens wel weer bezwaar aantekenen tegen deze beslissing. Teeven noemde dit een ‘vertrouwenwekkend proces.’ Desondanks zal hij met het NRGD in gesprek gaan over de recente afwijzingen die ophef hebben veroorzaakt.

Door Maarten Bakker

Advertentie