Staking is gericht tegen een wetsvoorstel om het monopolie op de advocatenopleiding van de Bar Council op te heffen.

Advocaten begonnen gister met hun tweedaagse staking uit protest tegen een wetsvoorstel dat het monopolie op de advocatenopleiding van de Bar Council op moet opheffen. De voorzitter van de advocatenvereniging Yogesh Chandra noemt het plan achter de Higher Education Bill zelfs ‘ondemocratisch. Deze wet zal de volmachten ten aanzien van de opleiding en het curriculum overhevelen van een gekozen, publiekrechterlijk orgaan naar een of andere commissie.’

Indiaase advocaten vrezen dat deze wet het begin is van het openstellen van de markt voor buitenlandse aanbieders en – in hun kielzog – buitenlandse advocatenkantoren. Procederen in India was vanaf de onafhankelijkheid van het land voorbehouden aan Indiërs, maar dankzij een uitspraak van een Indiaas gerechtshof mogen sinds februari ook buitenlandse advocaten Indiërs adviseren over niet-Indiaas recht.

Tekst Mark Maathuis

Advertentie