De Telegraaf meldde zulke opmerkelijke details uit de zaak van kickbokser Badr Hari dat die volgens zijn advocaat wel uit het politiedossier moesten komen. ‘De verslaggever stelt met zoveel woorden dat hij beschikt over informatie uit het onderzoeksteam.’

Het is een regelmatig terugkerende ergernis voor strafrechtadvocaten: informatie uit het recherche-onderzoek die ineens prominent in de media verschijnt. Op 10 juli pakte De Telegraaf uit met opmerkelijke details over de zaak tegen de kickbokser Badr Hari die wordt verdacht van twee geweldsdelicten. Zijn advocaat Benedict Ficq (Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf in Amsterdam) pikte dat niet en deed aangifte van schending van het ambtsgeheim door de Amsterdamse recherche. De rijksrecherche gaat die aangifte nu onderzoeken.

De Telegraaf lijkt te citeren uit recherche-informatie,’ zegt Marnix van der Werf die samen met Ficq de verdediging van de kickbokser voert. ‘De verslaggever stelt met zoveel woorden dat hij beschikt over informatie uit het onderzoeksteam. De recherche doet evenwel vertrouwelijk onderzoek en hoort dat voor zich te houden.’

Zijn cliënt wil voorkomen dat hij opnieuw als dader wordt genoemd in de media. ‘Het lekken zal waarschijnlijk verminderen of minder in het openbaar komen nu het onderzoek is gestart,’ verwacht Van der Werf. Komt het tot een strafzaak , dan kan de rechter het lekken meewegen. ‘Dat kan meerdere consequenties hebben: bijvoorbeeld niet-ontvankelijk verklaren van het OM of matiging van de straf.’

Regel of uitzondering?
Of de recherche vaak lekt naar de pers durft Van der Werf niet te zeggen. ‘Het is moeilijk te bewijzen.’ Zijn collega Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten is stelliger: ‘Dat vermoeden bestaat bijna altijd als het gaat om publiciteitsgevoelige zaken.’ Daarvan is hier sprake omdat Hari een affaire heeft met BN’er Estelle Gullit.
Nooitgedagt: ‘Bij dergelijke zaken heeft de pers de informatie soms eerder dan de advocaat. Dan moet ofwel de recherche of het OM de bron zijn. Als het OM ontkent, houd je alleen de recherche over.’

Naar de reden voor het lekken kan Nooitgedagt slechts gissen: ‘Soms bestaan er nauwe banden met journalisten. Beïnvloeding van het onderzoek speelt vaak een rol. Men hoopt dat door publicatie informatie vrij komt.’

Tekst Peter Louwerse

Advertentie