Naar aanleiding van misbruiken in het vreemdelingenrecht wil N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers de werklast van de advocatuur meten. Ze heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend.

Ongeveer 17 procent van de dossiers van de gratis rechtsbijstand gingen in 2010 over vreemdelingen, zo meldt vandaag.be. Die dossiers vertegenwoordigden 17 miljoen euro, een kwart van alle gratis rechtsbijstand in België.

Volgens Smeyers zijn ‘de meeste van deze dossiers gewoon knip- en plakwerk van andere dossiers. De advocaten hebben er hooguit enkele uurtjes werk mee.’ Smeyers hoopt te achterhalen hoeveel tijd een advocaat kwijt is aan een bepaalde zaak. Iedere vijf jaar moet dan geëvalueerd worden hoeveel geld de advocaat krijgt die gratis rechtsbijstand levert.

Terugdringen van de kosten voor de gratis rechtsbijstand is noodzakelijk omdat die de afgelopen tien jaar vier keer zo sterk stegen als de inflatie: van 25,27 miljoen in 2001 naar 69.45 miljoen in 2011. Behalve de economische crisis en het toenemend aantal rechtszoekenden zijn ook debet aan de stijging: de verhoging van de inkomensgrens die recht geeft op gratis rechtsbijstand kreeg, het toegenomen aantal vreemdelingenzaken en de Salduzwet waardoor iedere gearresteerde verdachte recht heeft op bijstand door een advocaat bij zijn eerste verhoor.

Volgens de Ordes van Advocaten kost gratis rechtsbijstand iedere Belg 6.80 euro. Meer dan in Frankrijk (4.90 euro) of Oostenrijk (2.20 euro), maar minder dan in Denemarken (14 euro) of Nederland (25.60 euro).

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie