‘Inefficiënt’ en ‘onder de maat,’ zo beoordelen advocaten de Qatari Lawyers Association.

Advocaten in de golfstaat Qatar zijn niet te spreken over hun Orde, zo meldt de Gulf Times.

Voormalige algemeen secretaris van de Qatari Lawyers Association (QLA), advocaat Abdul Rahman al-Jufairi noemt het optreden van de organisatie zelfs ‘ronduit teleurstellend. Wij hadden bepaalde ideeën en opvattingen ten aanzien van de manier waarop de Orde de beroepsgroep moet ontwikkelen en hoe we tot een betere samenwerking met buitenlandse advocaten kunnen komen. Daar is helaas niets van terecht gekomen.’ Ook zou de inefficiëntie van de Orde ertoe bijdragen dat advocaten liever geen lid van de organisatie worden.

De oprichting van de QLA in 2005 was een belangrijke gebeurtenis voor het land. Met de Orde hoopte Qatar, dat zich graag presenteert als het zakencentrum van de Arabische golf, duidelijk te maken dat men de rechtsstaat en al zijn actoren serieus neemt. Om die ambitie te onderstrepen werd eerder dit jaar het Qatar Law Forum 2012 georganiseerd, waarbij jonge advocaten van over de hele wereld bijeenkwamen om onder meer te debatteren over ‘The Rule of Law and the Future.’

Geldgebrek is volgens de huidige QLA voorzitter de voornaamste reden voor het tekortschieten. Rashid al-Nuaimi noemt de financiële situatie zelfs ‘very bad’ en de vooruitzichten niet heel veel beter. Om de Orde meer armslag te geven, pleit een aantal advocaten voor het invoeren van een verplichte financiële bijdrage. Men zou dan een eigen Orde kantoor kunnen openen en wellicht zelfs een eerste algemene vergadering kunnen houden.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie