De Amerikaanse advocaat Richard Steven Connors ziet carrière in rook opgaan.

Zijn voorliefde voor Cubaanse sigaren zou wel eens het einde kunnen betekenen van Richard Connors’ dagen als advocaat, zo bericht de New York Law Journal.

De Attorney Registration and Disciplinary Commission van de Amerikaanse staat Illinois staat op het punt hem van het tableau te schrappen omdat hij in de jaren `90 het invoerverbod op Cubaanse producten overtrad. Het staat Amerikanen sinds enkele jaren weer vrij om het eiland te bezoeken sinds het reisverbod, dat president Kennedy instelde na de Cubacrisis, werd versoepeld.

Maar het meebrengen van sigaren is, ondanks hun enorme populariteit in Amerika, nog steeds verboden. En dat is waar Connors, die regelmatig naar Cuba reisde, zich aan schuldig maakte. In 1999 werd hij aan de Amerikaans- Canadese grens aangehouden met 46 dozen met sigaren die per doos zo`n 300 euro opbrengen. Connors, die in 2002 veroordeeld werd tot 37 maanden cel, ging tevergeefs in hoger beroep; en deze week werd bekend dat de Illinois Attorney Registration and Disciplinary Commission zijn schrapping doorzet. ‘Zijn misdaden getuigen van moreel verval en die hebben hun weerslag op zijn geloofwaardigheid en eerlijkheid.’

In het hoger beroep leek de rechtbank wel enig begrip voor Connor’s voorliefde voor Cubaanse sigaren te hebben. ‘Het staat onomstotelijk vast dat de tabaksbladeren uit de vruchtbare Vuelta Abajo die op eeuwenoude traditionele wijze bewerkt worden, zorgen voor een milde, volle smaak.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie