Naar aanleiding van misbruiken in het vreemdelingenrecht wil N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers de werklast van de advocatuur meten. Ongeveer 17 procent van de dossiers van de gratis rechtsbijstand gingen in 2010 over vreemdelingen; die dossiers vertegenwoordigden 17 miljoen euro, een kwart van alle gratis rechtsbijstand in België. 
Volgens Smeyers zijn ‘de meeste van deze dossiers gewoon knip-en-plakwerk van andere dossiers. De advocaten hebben er hooguit enkele uurtjes werk mee.’ Smeyers hoopt te achterhalen hoeveel tijd een advocaat kwijt is aan een bepaalde zaak. 
Terugdringen van de kosten voor de gratis rechtsbijstand is noodzakelijk omdat die de afgelopen tien jaar vier keer zo sterk stegen als de inflatie: van 25,27 miljoen in 2001 naar 69.45 miljoen in 2011.

Download artikel als PDF

Advertentie