Advocaten in de golfstaat Qatar zijn niet te spreken over hun Orde. ‘Inefficiënt’ en ‘onder de maat,’ zo beoordelen advocaten de Qatari Lawyers Association. Voormalige algemeen secretaris van de Qatari Lawyers Association (QLA), advocaat Abdul Rahman al-Jufairi noemt het optreden van de organisatie zelfs ‘ronduit teleurstellend. Wij hadden bepaalde ideeën en opvattingen ten aanzien van de manier waarop de Orde de beroepsgroep moet ontwikkelen en hoe we tot een betere samenwerking met buitenlandse advocaten kunnen komen. Daar is helaas niets van terecht-gekomen.’ Ook zou de inefficiëntie van de Orde ertoe bijdragen dat advocaten liever geen lid van de organisatie worden. 
De oprichting van de QLA in 2005 was een belangrijke gebeurtenis voor het land. Met de Orde hoopte Qatar, dat zich graag presenteert als het zakencentrum van de Arabische golf, duidelijk te maken dat men de rechtsstaat en al zijn actoren serieus neemt. Om die ambitie te onderstrepen werd eerder dit jaar het Qatar Law Forum 2012 georganiseerd, waarbij jonge advocaten van over de hele wereld bijeenkwamen. 
Geldgebrek is volgens de huidige QLA-voorzitter de voornaamste reden voor het tekortschieten. Hij noemt de financiële situatie zelfs ‘very bad’ en de vooruitzichten niet heel veel beter.

Download artikel als PDF

Advertentie