Als de geëvacueerde bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland de aangeboden vergoeding van 150 euro van woningcorporatie Mitros accepteren, betekent dat niet automatisch dat zij daarmee hun aanspraken op verdere schadevergoeding laten varen. Dat zegt Menachem de Jonge, advocaat op gebied van huurrecht (Van Slagmaat Advocaten Utrecht).
 Volgens de advocaat is het dan wel belangrijk dat de bewoners Mitros ‘ondubbelzinnig laten weten dat zij zich wat betreft het verhaal van de schade alle rechten voorbehouden’. De Jonge adviseert de bewoners om dit voorbehoud schriftelijk te maken, zodat hierover later geen discussie kan ontstaan. Hein Jan ter Meulen, voorzitter van de Vereniging van Huurrecht Advocaten, bevestigt dat bewoners de vergoeding kunnen aannemen ‘onder voorbehoud van alle rechten op een verdere schadevergoeding. Zo kunnen ze het bedrag van 150 euro als een voorschot zien. Bewoners moeten hun voorbehoud wel laten blijken,’ zegt Ter Meulen. ‘Daarmee voorkom je een hoop misverstanden.’ 
Advocaat De Jonge adviseert de bewoners een gezamenlijke brief op te stellen waarin ze hun voorbehoud verwoorden. ‘Mitros kan dan besluiten hiermee in te stemmen, of niet’. 
De hoogte van de totale schade is volgens De Jonge mede afhankelijk van het soort werkzaamheden dat in de woningen wordt verricht. ‘Als er – naast de sanering – ook verbeteringen worden aangebracht in de woning, is er mogelijk sprake van renovatie. In dat geval kunnen de bewoners eventueel aanspraak maken op de wettelijk vastgestelde schadevergoeding. Pas na de werkzaamheden kunnen de bewoners een goede inschatting maken van de totale schade.’

Download artikel als PDF

Advertentie