Dossiers aan de kant, maar toch nog geen genoeg van lettertjes? Doe dan uw voordeel met deze zomerse leestips van drie confrères.

Inez Weski (Weski Heinrici Advocaten 
in Rotterdam)
‘Ik reis vooral zakelijk en nauwelijks voor vakantie. Voor mijn werk in een rogatoire commissie heb ik onlangs bijvoorbeeld veel tijd doorgebracht op een rode modderige weg door de rimboe in Liberia, alsof ik was verdwaald op de filmset van Apocalypse Now part II. En nu zit ik voor werk in Suriname, ook weer in het regenseizoen. Voor mij is lezen vooral een read and run, het moet snel, letterlijk lichtgewicht en ook inhoudelijk van dien aard zijn dat de tekst in logistieke delen kan worden genuttigd, zodat het lezen kan worden onderbroken door verhoren, besprekingen en autoritten. In die categorie voldoet een thriller van Harlan Coben uitstekend, en ook lees ik graag in etappes het steeds verder groeiende feuilleton van A Game of Thrones (momenteel ook populair als televisieserie, red. ), een manshoog werk dat zich afspeelt in een fantasy-wereld van koninkrijken in een voortdurende strijd om macht, rijkelijk gelardeerd met draken en ander loslopend mythisch wild. Het feuilleton telt intussen zeven delen. Ik ben vooral een veellezer en alles-willen-weter en krijg kennelijk ook buiten het dossier niet genoeg van lettertjes.’

Peter Plasman (Plasman Advocaten in Amsterdam)
‘Op vakantie gaat er altijd een grote stapel boeken mee. Ik vertrek binnenkort en ben nu al een selectie aan het maken van zo’n 20 à 25 boeken. Ik wil niet het risico lopen dat ik zonder kom te zitten, dat is dodelijk. Het liefst lees ik biografieën van politici of reconstructies van bijvoorbeeld een kabinetsformatie. Vaak staan die verhalen bol van list en bedrog, of blijkt dat grote beslissingen zijn bepaald door toevallige lulligheden. Ik vind het interessant om te lezen hoe de zaken werkelijk zijn gegaan. In dat verband lees ik ook alles wat los- en vastzit over de Tweede Wereldoorlog, dat blijft een oneindige stroom literatuur opleveren. De biografie van Reinhard Heydrich, Hitlers beul, heb ik in één adem uitgelezen. Verbijsterend hoe de organisatie van de uitroeiing van de Joden is verlopen. Hij had er niks op tegen, zag gewoon een gat in de markt en carrièrekansen. Het is niet zulke zware kost als het lijkt, een boek als Eva Braun – leven met Hitler leest vlot weg en bevat eigenlijk een soort borrelpraat. Om te onthouden dat het rechtssysteem feilbaar is, lees ik ook graag over schandalen, zoals de Lockheed-affaire. Bernhard was natuurlijk ook een boef die nooit voor de rechter is gekomen.’

Geert-Jan Knoops (Knoops’ advocaten 
in Amsterdam)
‘Ik ben bang dat ik deze zomer vooral vakliteratuur moet lezen, om een inhaalslag te maken. In die categorie zou ik het boek Convicting the Innocent: Where Criminal Prosecutions Go Wrong van de Amerikaanse strafrechthoogleraar Brandon L. Garrett aanraden. Dat gaat over gerechtelijke dwalingen. Ik heb het al gelezen en gebruik het nu vaak als naslagwerk, nu we met ons kantoor bezig zijn om eerherstel te krijgen voor de mogelijk onschuldig veroordeelde “zes van Breda”. Garrett beschrijft glashelder hoe dwalingen, ook te goeder trouw, kunnen ontstaan. Verder houd ik ook wel van Amerikaanse legal thrillers, die van Michael Connelly zijn haast verslavend. Ik heb zelfs een keer een passage uit zo’n boek van Scott Turow gebruikt in mijn pleidooi. Maar eigenlijk zouden strafrechtadvocaten niet te veel misdaadlectuur moeten lezen. Ik vind het zelf juist prettig om natuurwetenschappelijke boeken te lezen, bijvoorbeeld over marine biologie. Jacques Cousteau is een jeugdheld van mij en het recente boek van Stephen Hawking, The Grand Design: New Answers to the Ultimate Questions of Life, kan ik ook van harte aanbevelen. Strafpleiters zijn vakidioten en dat kun je alleen volhouden als je af en toe je eigen bestaan kunt relativeren en leest over de geheimen die de oceanen en het heelal nog herbergen. Het leven heeft immers meer te bieden dan strafdossiers en vingerafdrukken.’

Download artikel als PDF

Advertentie