Met de nieuwe indeling van arrondissementen, per 1 januari 2013, zullen 24 zittingsplaatsen gefaseerd verdwijnen. Advocaten over het sluiten van ‘hun’ gerechtsgebouw.

‘Een verarming’
‘Wij vinden dat het Kantongerecht Delft snel en efficiënt werkt,’ zegt Annemarie de Deken (De Deken & Van der Heijden). Ze is ruim 25 jaar advocaat in Delft. ‘Ik doe veel zaken op gebied van personen- en familierecht. Voor gezag en ondercuratelestelling gaan mijn cliënten bijvoorbeeld soms naar het kantongerecht. Als dat gaat sluiten, moeten ze naar Den Haag. Dan raken ze verloren in een groot gebouw.’ Het sluiten van de locatie in Delft noemt De Deken dan ook ‘een verarming. Het zal een verlies zijn voor de gemeente en de mensen die er wonen. Delft heeft een aantal grote werkgevers, zoals de TU en DSM. Als werknemers en werkgevers zaken in Den Haag moeten afdoen, kost dat veel extra reistijd.’

Op loopafstand
‘Ons kantoor bevindt zich op loopafstand. Altijd erg makkelijk als je daar zitting hebt,’ zegt Edwin van Gerven, advocaat op gebied van arbeidsrecht (Goorts & Coppens Advocaten in Helmond). Hieraan voegt hij toe: ‘In geval van nood, kun je zelfs stukken ‘s avonds laat nog in de brievenbus deponeren zodat ze de volgende dag gewoon op tijd binnen zijn.’ Maar het grootste nadeel van de sluiting van het kantongerecht in Helmond volgens Van Gerven? ‘Dat ik voor een zitting altijd minimaal naar Eindhoven zal moeten gaan. Verder zal ik de korte lijnen met de griffie gaan missen. Dat kan ten koste gaan van de snelheid en praktische oplossingen.’

‘De couleur locale gaat verloren’
‘Het kantongerecht in Tiel is niet lang geleden schitterend gerestaureerd. De grootste zittingszaal wordt vaak als één van de mooiste in Nederland bestempeld,’ zegt Karel Leenhouts. Hij werkt ruim 30 jaar als advocaat in Tiel onder andere op gebied van ondernemings- en arbeidsrecht (Bierman Advocaten).  ‘In pacht-, huur- en arbeidszaken kunnen burgers vlakbij hun woonplaats zelf verweer voeren. Die vertrouwdheid raak je kwijt.’  Daarbij betreurt hij het dat ‘de fijnmazigheid van de publieke voorzieningen’ verdwijnt. ‘De couleur locale gaat ook verloren.’ En wat gaat er volgens Leenhouts met de mooie rechtszaal gebeuren? ‘Misschien moeten ze er een museum van maken.’  

‘Onze buurman’
Hij komt er nog heel regelmatig, bij het kantongerecht in Hilversum. En dat bevalt Désiré Leijs, advocaat op gebied van ondernemingsrecht en familierecht (Shioda Advocaten) goed. ‘Het is onze buurman. Dat is een ontzettend gemak.’ 
Na de herziening van de gerechtelijke kaart is Hilversum niet langer onderdeel van het arrondissement Amsterdam maar van het arrondissement Midden-Nederland. De kantonrechter verhuist naar Almere. ‘Om afgesneden te worden van Rechtbank Amsterdam, dat is pijnlijk voor ons. In Amsterdam hoef je in een kort geding in het algemeen het spoedeisend belang niet aan te tonen. “Het feit dat u hier staat, zegt genoeg, ” zegt de rechter dan. Bij andere arrondissementen is dat anders.’

‘Het wordt formeler’
‘Ik heb het Kantongerecht Hoorn zien uitgroeien van een rechtbank met één kantonrechter tot een vestiging van Rechtbank Alkmaar,’ zegt Frank Westenberg. Al 26 jaar is hij als advocaat in Hoorn actief op gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid en familierecht (Westenberg, Heijnen & Maruanaya). De kleinschaligheid, korte lijntjes en het persoonlijke contact vindt hij prettig. ‘Het kantongerecht bevindt zich in een mooi, oud gebouw. Bij de voordeur bel je aan. Er wordt gevraagd voor welke zaak je komt, en de deur wordt voor je opengedaan. Binnen zijn twee rechtszalen en twee wachtruimten. Het is een winkeltje waar de kantonrechter zit.’ Wat er gebeurt als de rechtbank sluit? ‘Dan reizen we door het Westfriese land naar Alkmaar. Daar zal het na de herziening groter en onvermijdelijk formeler worden.’

De charme van Sneek
Voorheen handelde Harvey Crozier (Advocatenkantoor Crozier) huur-, arbeids- en strafzaken voor de kantonrechter in zijn woonplaats af. Sinds drie jaar gaat hij voor het merendeel hiervan al naar Leeuwarden. De griffie bevindt zich nu nog wel in het plaatselijke kantongerecht. ‘Voor mijn praktijk maakt het niet zoveel uit. Ik moest toch al vaak bij de rechtbank in Leeuwarden zijn.’ Toch betreurt hij het dat het kantongerecht gaat sluiten. ‘Dat is puur gevoelsmatig. Het gerechtsgebouw geeft Sneek een bepaalde charme. Het is jammer dat de stad dat gaat verliezen.’

 

Download artikel als PDF

Advertentie