Hoogleraar en longarts Piet Postmus zag de noodzaak zelf met een oplossing te komen voor de krap bezette afdeling Longchirurgie van het VU medisch centrum. Hij informeerde de Inspectie voor de Volksgezondheid, daarna de Raad van Bestuur van het ziekenhuis die hem direct op non actief stelde.

Tekst: Hedy Jak

‘De druk op de afdeling Longchirurgie was hoog en na uitval van longchirurg Rick Paul werd dit verergerd,’ zegt advocaat Tijmen Noordoven (Bingh Advocaten in Amsterdam). Hij staat Piet Postmus bij nadat de longarts door de Raad van Bestuur op non actief is gesteld.

Noordoven: ‘Door de krappe bezetting zag Postmus een acuut gevaar ontstaan voor patiënten en besloot in te grijpen. Hij nam contact op met ziekenhuizen in de omgeving zodat nieuwe patiënten naar die ziekenhuizen konden worden verwezen en belde de Inspectie voor de Volksgezondheid die akkoord gaven. Daarna verwittigde hij de Raad van Bestuur van het VUmc. Die vonden dat Postmus de verkeerde volgorde aan had gehouden en dit eerst intern had moeten bespreken.’

Eigen verantwoordelijkheid
De raad diende een ontslagverzoek in en stelde de arts daarbij ook op non actief. Postmus ziet geen reden waarom hij zijn werk niet kan doen en heeft daarom een kort geding aangespannen dat morgen zal plaatsvinden. Noordoven denkt een goede kans te hebben. ‘Als arts heb je ook een eigen verantwoordelijkheid voor patiënten en ik zie geen reden waarom Postmus acuut op non actief is gesteld. Directe collega’s van hem hebben dit ook geuit in een brief naar de Raad van Bestuur.’

Woordvoerder Michel Beer van het VUmc zegt niet inhoudelijk in te willen gaan op arbeidrelaties binnen het ziekenhuis.

Postmus ontvangt veel steun van collega longartsen en de Nederlandse Vereniging voor Artsen van Longziekten en Tuberculose (NVALT). Er is ook een site opgericht met steunbetuigingen. ‘Nee, die site hebben wij niet in het leven geroepen,’ aldus Noordoven.

Update: NRC meldt dat het kort geding morgen van de baan is en Postmus in gesprek gaat met de Raad van Bestuur. 

Advertentie