Niet voor iedere rechtenstudent die zich verder wil verdiepen hoeft de langstudeerboete een obstakel te zijn. Advocatenkantoor De Breij Evers Boon in Amsterdam komt met een nieuwe wervingsstrategie: topstudenten aan-trekken door de boete voor een extra studiejaar te betalen.Veelbelovende langstudeerders kunnen zich vanaf vandaag aanmelden bij het kantoor, met een motivatiebrief, cv en cijferlijst. Daarnaast kijkt het kantoor, dat in aankomende collegejaar vijf studenten tegemoet komt in de kosten van de boete en een werkstage aanbiedt, naar de ambities en persoonlijkheid van de kandidaten. ‘Jezelf voor een uitdaging stellen, is een belangrijk criterium,’ licht kantoordirecteur Annuschka Hartman toe. ‘Een gedreven persoon die zich graag ontwikkelt, zelfstandig wil werken en die er graag voor cliënten wil zijn, kan zeker in aanmerking komen.’

Raar gegeven
Nu het onderwerp van de langstudeerboete in het nieuws is en politici zich erover uitspreken, wilde het kantoor niet langer wachten met deze campagne. ‘Wij willen hier ook een statement mee maken, want wij vinden het een raar gegeven dat mensen die ambitieus zijn de dupe worden van zo’n boete,’ zegt Hartman. ‘En dit initiatief is ook makkelijk te organiseren voor ons. Het is een kwestie van sollicitatiegesprekken inplannen en er is ruimte voor betaalde werkstages. Die verplichting is er wel, één keer per week werkzaam zijn op kantoor.’

Presteren
Omdat het kantoor zich richt op ondernemingsrecht, is het wel een vereiste dat de studenten die een jaar extra gaan studeren, daar feeling mee hebben. ‘Het is essentieel dat een student interesse heeft in dit rechtsgebied en zich daar verder in wil ontwikkelen,’ zegt Hartman. ‘En in het kader van selectie, wij zoeken iemand die écht die extra investering wil doen in zichzelf. Iemand die gewoon relax een jaartje extra wil studeren, belonen wij niet.’ En wanneer een gerekruteerde topstudent het studiejaar onder de maat presteert? ‘Dat zij dan zo. Dat weet je op voorhand nooit.’

Download artikel als PDF

Advertentie