Het systeem voor nummerherkenning heeft niet kunnen voorkomen dat vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt zijn opgenomen. Dat brengt de Orde vandaag naar buiten. Tweede Kamerlid Jeroen Recourt stelt Kamervragen.Bijlage:

Het systeem voor nummerherkenning, dat advocaten en hun cliënten moet beschermen tegen het afluisteren van geheimhoudergesprekken, heeft tot nu toe gefaald: de telefoontaps blokkeren niet direct bij identificatie van een telefoonnummer van een advocaat. De Nederlandse Orde van Advocaten meldt vandaag in een persbericht dat er bij een audit van het systeem een mankement aan het licht is gekomen.

De gesprekken zijn niet bewaard, maar mogelijk wel ‘real time’ afgeluisterd, aldus het persbericht. ‘Volgens het KLPD wordt niet meer dan 0,1 procent van alle telefoontaps ‘real time’ afgeluisterd. Maar het kan zijn dat daar ook geheimhoudergesprekken tussen hebben gezeten. In dergelijke gevallen geldt uiteraard nog wel steeds de bestaande regel dat het afluisteren moet worden gestaakt zodra het gesprek is herkend als geheimhoudergesprek van een advocaat.’
Momenteel wordt er nagegaan hoe de fout kon ontstaan binnen het KLPD.

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) stelt Kamervragen (zie onderstaande PDF) aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Hij wil onder andere weten hoe vaak ‘real time’ gesprekken zijn afgeluisterd en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Verder stelt hij de vraag of de staatssecretaris kan garanderen dat gesprekken tussen cliënten en hun raadslieden voortaan wel vertrouwelijk zullen blijven.

Tekst: Hedy Jak

Advertentie