’s Ochtends kleren aanschieten en hup naar kantoor, het gaat vaak op de automatische piloot. Maar met een beetje meer aandacht voor je kleding kun je het volgens advocaat en imagostylist Rohini Patandin verder schoppen.

Slecht zittende pakken, schoenen met spekzolen en onflatteuze kleurcombinaties: Rohini Patandin ziet het af en toe met lede ogen aan bij de verschillende kantoren waar zij als interim arbeidsrechtadvocaat binnenkomt. Naast haar reguliere baan houdt zij zich al langere tijd bezig met kleding, volgde verschillende cursussen – waaronder ‘zelfs een old school naaicursus’ – en rondde onlangs een opleiding tot imagostylist af. Mode kent voor haar geen geheimen en collega’s weten haar na werktijd te vinden voor persoonlijke kledingtips. Dat bracht Patandin op het idee het bedrijf Inhouse Stylist op te zetten.

Uitstraling
‘Belangrijk is de vraag welk doel iemand heeft,’ licht Patandin toe over haar werkwijze. ‘Hoe wil je overkomen en wat wil je uitstralen? Tijdens het intakegesprek probeer ik daar met behulp van een vragenlijst inzicht in te krijgen. Het is ook mogelijk dat een persoonlijke coach in het traject wordt betrokken.’

Patandin probeert ‘zonder mensen in een hokje te duwen’ richtlijnen te bieden. ‘Gedrag en kledingvoorkeuren kunnen worden samengebracht in vier basistypen en van daaruit kan ik verder werken. Door een kleuranalyse zie je welke kleuren iemand goed staan, vaak heeft diegene daar zelf ook al een beeld van. Ik kijk ook naar de sterke en zwakke punten van iemands figuur, daarop kunnen ook bepaalde stoffen en materialen worden afgestemd. En,’ waarschuwt ze lachend, ‘ik ben heel open en geef onomwonden eerlijk advies.’

Houding
Advocaat Eric Koekkoek (Katz Advocaten in Rotterdam) mocht dat aan den lijve ondervinden tijdens een sessie met Patandin. ‘Ik ben nogal los en ongedwongen, dat is een unique selling point, maar soms heb ik het gevoel dat ik niet altijd serieus word genomen. Rohini wees mij erop dat een goed gesneden pak je houding kan veranderen. We hebben doorgenomen welke kleuren bij mij passen en aan wat voor stof ik kan denken. Zij werkt met een vaste kleermaker die overhemden en pakken op maat maakt, speciaal toegesneden op iemands lijf en wensen. Daar laat ik iets maken.’

Wat het stijladvies hem heeft gebracht? ‘Ik weet beter wat mijn sterke en zwakke punten zijn en heb geleerd dat ik meer op mijn houding moet letten. Je kunt de kat uit de boom kijken en op de achtergrond blijven, maar met een bepaalde kledingstijl toch opgemerkt worden.’

Succesvol
Kleding en stijl zijn ook een persoonlijke keuze. ‘Ik ken een oudere partner en hij draagt pakken van C&A,’ vertelt Patandin. ‘Hiermee wil hij een statement maken. Hij vindt het principieel te veel kosten en geeft zijn geld liever aan goede doelen. Het is een bijzonder individu, hij heeft zijn sporen al verdiend en komt hiermee weg. Maar dat geldt niet voor jonge, commerciële advocaten die zich nog willen bewijzen,’ haast ze zich te zeggen.

Volgens Patandin kunnen zij zich meer bewust zijn van hun rol als advocaat. ‘Naast collega’s heb je vooral te maken met cliënten en voor 250 euro per uur mag diegene op zijn minst verwachten dat zijn advocaat er professioneel uitziet. Bij grote kantoren zie ik dat advocaten vaak moeite doen voor hun kleding en er ook flink geld aan uitgeven. Dat neem ik minder waar bij kleine en middelgrote kantoren. Toch, als je commerciëler wilt worden, zul je je imago erop moeten afstemmen.’ Patandin gelooft dat mensen met een goede outfit zich zelfverzekerd voelen en daardoor ook succesvoller zaken kunnen doen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de juiste kleding uiteindelijk bijdraagt aan een beter kantoorimago en meer declarabele uren.’

Hakken en blote schenen
Mensen die een beetje kledinghulp kunnen gebruiken, probeert de stylist – soms tot consternatie van anderen – proactief te benaderen. ‘Laatst was ik op een evenement waar een vooraanstaand persoon uit de advocatuur een voordracht hield. De jurk die zij aanhad vond ik qua kleur en fit niet helemaal passen. Nu ken ik deze vrouw toevallig persoonlijk, dus ik stapte op haar af en vertelde haar de dingen die mij opvielen. “Wij zouden dat als een belediging zien”, zei een aantal collega’s. Maar zij reageerde juist heel positief, was nieuwsgierig naar mijn visie en wilde graag geadviseerd worden.’ Soms vragen mensen Patandin ook om een ‘garderobe check’ en geeft zij styling en imago workshops aan groepen in het bedrijfsleven.

Wat ze vrouwen kan aanraden? ‘Hakken dragen. Het zorgt voor wat meer pit en heeft een liftend effect dat mooi is voor bijna elk figuur.’ Mannen wil ze behoeden voor te korte sokken of te korte broekspijpen. ‘Ik zie het helaas nog te vaak, maar niemand wil tegen blote schenen aankijken.’

Download artikel als PDF

Advertentie