De twee advocatenkantoren die het Groningse dorp Haren rijk is, hebben de Facebookrellen ongeschonden doorstaan.

Van der Maas & Verhoog Advocaten & Belastingkundigen zit op de tweede etage van een pand, kennelijk te hoog voor rondvliegende lantaarnpalen. En Nome Advocaten is gezeteld ver buiten het gebied waar het ‘feest’ plaatsvond. Ze hebben niet de lasten ervaren van het evenement, maar plukken mogelijk wel de lusten.

Schadevergoeding
‘Er is door de inwoners en de middenstand de nodige schade geleden,’ zegt Oscar Philips van Van der Maas & Verhoog. ‘Als ondernemers of particulieren juridische problemen ondervinden rond de schadevergoeding, kunnen wij goed adviseren.’ Op dit moment heeft echter niemand zich nog gemeld. Dat komt, vermoedt Philips, omdat de meeste slachtoffers goed zijn verzekerd. Mogelijk wordt er ook geld ter beschikking gesteld uit een speciaal potje.

Verdediging relschoppers
Het enige van de twee Harense kantoren met een strafrechtpraktijk, is Nome Advocaten. Mogelijk krijgt dit kantoor nog enkele relschoppers als cliënt. Een lastige verdediging, met die talloze filmpjes waarop te zien is wie welk blik bier gooit en wie welk straatnaambordje sloopt? ‘Dat kan wel eens meevallen’, reageert Chris Nome. ‘De politie beschikt dan wel over veel beelden, maar wat zegt dat? Je ziet een jongen met een pet een steen gooien. Er waren honderden jongens met een pet. Is er sprake van opzet? Van voorwaardelijk opzet? Gooide hij de steen naar de politie? Of smeet hij de steen in de struiken, zodat anderen er niet meer mee konden gooien? Op tv zijn beelden vertoond van een plundering bij Albert Heijn. Enkele jongens roofden een sigarettenautomaat leeg, maar je zag alleen hun capuchons. Daarmee kun je niet echt nauwkeurig personen identificeren.’

‘Grote impact lokale gemeenschap’
Of Nome deze jongens inderdaad in een strafrechtprocedure zal bijstaan, is nog maar de vraag. ‘We hebben verzoeken gekregen van enkele jongelui voor rechtsbijstand. Daar hebben ze zeker recht op, maar of wij dat zelf willen doen? Daarover houden we nog een kantoorvergadering. De hele affaire heeft een grote impact gehad op de lokale gemeenschap, en we willen niet dat de inwoners ons associëren met de relschoppers. Dat is alleen maar negatieve publiciteit.’

Door: Michel Knapen

Advertentie