Dat zegt algemeen deken Jan Loorbach naar aanleiding van het voornemen het maximumbedrag van contante betalingen, die advocaten zonder overleg met de deken te hoeven voeren mogen accepteren, naar 2000 euro te verlagen.

‘Wat hier gebeurt, is het aanscherpen van een bestaande regeling. Het is dus niet nieuw en wordt zeker niet opgelegd.’ Dat zegt algemeen deken Jan Loorbach naar aanleiding het voornemen van de Orde om het maximumbedrag van contante betalingen, die advocaten zonder overleg met de deken te hoeven voeren mogen accepteren, van 15.000 naar 2000 euro te verlagen.

Die regeling, de Bruyninckx-richtlijnen uit 1995, is toentertijd in het leven geroepen om advocaten te beschermen tegen onnodige risico’s met zwart geld, aldus Loorbach. Wel nieuw is het karakter van de regel; was het eerder een richtlijn, nu geldt een ‘verboden, tenzij..uitgangspunt,’aldus de deken.

Over de voorgenomen verlaging schreef strafadvocaat Inez Weski afgelopen dinsdag een opiniestuk in NRC Handelsblad. ‘Door controle op banken die geen geheimen mogen houden, sluipt de overheid in de relatie tussen advocaat en cliënt. Sommige cliënten kunnen alleen contant betalen.’
Ten aanzien van die cliënten zegt Loorbach ‘dat de aangescherpte regel niet uitsluit dat advocaten nog steeds cash betaald kunnen worden. De regel bood en biedt ruimte om contanten te ontvangen als dat in het kader van de noodzakelijk rechtsbijstand nodig is; alleen wordt de grens verlaagd.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie