Vergeleken bij andere landen in Europa heeft Nederland niet zo heel veel advocaten. Het Europese gemiddelde per 100.000 inwoners is 127,1, terwijl dat in Nederland slechts 100,4 is. Frankrijk komt met 79,6 nog lager uit.

Maar in de Zuid-Europese landen liggen de aantallen een stuk hoger. Zo zijn er per 100.000 Grieken maar liefst 369,5 advocaten. Dit blijkt uit het recent verschenen evaluatierapport van de European Commission for the Efficiency of Justice. In de zuidelijke landen stappen mensen eerder naar de rechter om hun problemen op te lossen, aldus de verklaring van de Commissie. De cijfers komen overigens uit 2010. Uit die cijfers blijkt dat het aantal advocaten in alle landen groeit. De economische crisis heeft dus nog geen vat gekregen op de aantallen.

Wel voegt de Commissie eraan toe dat niet elke ingeschreven advocaat daadwerkelijk praktiseert. In de zuidelijke landen worden advocaten minder vaak tuchtrechtelijk vervolgd dan in Nederland. Zo worden in Griekenland per 1000 advocaten 1,8 procedures gevoerd tegen 20,4 in Nederland. Rusland spant hier de kroon met 43,9.

De cijfers zijn overigens niet altijd evengoed te vergelijken of up-to-date. Volgens het rapport bepaalt de Orde hier de tarieven van de advocaat (p. 317). Met de gefinancierde rechtshulp lijkt Nederland eenzaam aan de top te staan met 3074 gefinancierde zaken per 100.000 inwoners. Dat komt omdat Nederland ook afdoening buiten de rechtszaal subsidieert. Het aantal rechters per 100.000 inwoners is in Nederland niet overdreven hoog (15,2). In Duitsland is dat aantal een stuk hoger (24,3), maar in België en Frankrijk iets minder (14,8 respectievelijk 10,7).

Tekst: Lex van Almelo

Advertentie