‘Een stomme fout.’ Zo noemde Robert van Bosbeek van de KLPD het mankement dat onlangs aan het licht kwam in het systeem van nummerherkenning.

Het systeem voor nummerherkenning, dat advocaten en hun cliënten moet beschermen tegen het afluisteren van geheimhoudergesprekken, heeft een mankement: de telefoontaps blokkeren niet direct bij identificatie van een telefoonnummer van een advocaat. Dit kwam bij een audit aan het licht. Van Bosbeek wijst erop dat het real time afluisteren slechts gebeurt in 0,1 procent van de duizenden telefoongesprekken die worden afgetapt – alleen in het geval van calamiteiten zoals een gijzeling of arrestatie. Daarnaast zou slechts 0,04 procent van de telefoontjes van geheimhouders zijn. De fout wordt deze maand nog verholpen en telefoonnummers worden óók bij real time meeluisteren meteen geblokkeerd – volgens Van Bosbeek in een ‘fractie van een seconde.’

Download artikel als PDF

Advertentie