Alles verandert. Dat wisten de Griekse filosofen 2500 jaar geleden al en dat weten we ook nu. Niets blijft hetzelfde. Verandering is de gewoonste zaak van de wereld, en toch beweegt ze altijd de gemoederen. Omdat ze te langzaam gaat, of veel te snel. Omdat we niet goed weten hoe we haar kunnen sturen of optimaliseren. In deze special van Advocatenblad belichten we enkele veranderingen waarmee advocaten te maken kunnen krijgen in hun carrière en opleiding.

Zo maken steeds meer advocaten de overstap van de advocatuur naar een carrière in het bedrijfsleven — een transitie die met de nodige vragen en verwachtingen gepaard gaat die wij in deze special proberen te beantwoorden.

Een van de zwaarst bevochten veranderingen van de vorige eeuw betrof gelijke rechten voor vrouwen. Kiesrecht in de eerste feministische golf, maatschappelijke positie in de tweede. Die tweede feministische golf is inmiddels uitgerold, maar nog steeds blijft de nieuwe generatie Dolle Mina’s achter waar het gaat om plekken aan de professionele top. Waarom stagneert die verandering? Dan is er persoonlijke verandering en groei tijdens de carrière. Hoe kunnen kantoren leren om de groei van hun mensen te stimuleren en te ondersteunen, zonder zichzelf uit het oog te verliezen?

Ten slotte kijken we nog naar een van de meest concrete aanwijsbare verandermomenten in de carrière van de advocaat: de overgang van studeren naar werken. We spraken met Chiraz Muradin, wiens transitie van rechtenstudent-af naar medewerker in 2008 via billboards breed werd uitgemeten. Zijn aanpak van verandering: ‘Alles op z’n tijd.’ We nodigen u uit om deze special te lezen met uw eigen carrière en opleiding in het achterhoofd. Bent u niet toe aan verandering?

Download artikel als PDF

Advertentie