Het OM wil dat de rol van de rechter bij de toetsing van een regeling met een kroongetuige wordt teruggeschroefd. De rechter zou alleen in de aanvang van een proces een oordeel moeten vellen over afspraken.

Hoofdofficier van Justitie G.W. van der Burg van het landelijke parket zei dat donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Een kroongetuige zou niet tot de einduitspraak moeten wachten of de rechter de regeling tussen hem en het OM overneemt. ‘Het hoeft niet vijf of zes jaar te duren voordat hij duidelijkheid krijgt.’ Als het OM vroegtijdig de deal voorlegt aan de rechter, zou de inhoud ervan, op basis van het nondisclosure-principe, verder afgeschermd moeten blijven.

Strafvermindering
Het OM wil bovendien de mogelijkheid krijgen om een kroongetuige meer strafvermindering te bieden dan de vijftig procent die ze nu maximaal geeft. Bovendien wil het OM ook in minder zware zaken afspraken kunnen maken met kroongetuigen. Dus niet alleen in grote drugs- of moordzaken, maar ook in corruptiezaken en bij grootschalige heling.

Geldelijke beloning
Ook vroeg de hoofdofficier de Tweede Kamer om een geldelijke beloning voor kroongetuigen mogelijk te maken. Hij bestrijdt dat een beloning onbetrouwbare verklaringen uitlokt van kroongetuigen. Financiële tegemoetkomingen zijn volgens Van der Burg een gangbaar onderdeel van opsporingsonderzoeken. Hij wees op de raambiljetten, die burgers ook een bedrag in het vooruitzicht stellen in ruil voor goede tips. Een geldelijk beloning zou in plaats kunnen komen voor het getuigenbeschermingsprogramma. Kroongetuigen zouden met het toegekende bedrag zelf een nieuw leven kunnen beginnen.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie