Kinderen die in een residentiële instelling zijn geplaatst door de overheid zeggen twee keer vaker slachtoffer te zijn van seksueel misbruik dan thuiswonende kinderen, aldus de Commissie-Samson. De staatssecretaris van W&S en de bewindslieden van V&J onderschrijven de conclusies van de commissie.

Thuis is het dus ook niet altijd veilig, zo blijkt uit een recent arrest. Daarin zegt de Hoge Raad dat de verdediging in dit geval het dagboek van het slachtoffer moet kunnen inzien. In deze zaak heeft de vader toegegeven dat hij zijn dochter seksueel heeft misbruikt. Maar volgens hem begon hij er later mee en was het ook minder ingrijpend dan zijn dochter heeft verklaard tegenover de politie. Uit haar dagboek zou kunnen blijken wie er gelijk heeft en of de dochter maar wat heeft verzonnen nadat ze een boek over incest heeft gelezen.

Het verzoek om inzage is in hoger beroep afgewezen omdat inzage niet noodzakelijk is. De verklaringen van de dochter zijn namelijk consistent en inzage in haar dagboek zou daarom een te grote inbreuk op haar privacy zijn.

De Hoge Raad vindt echter dat het hof de belangen van het slachtoffer en de verdediging niet goed heeft afgewogen. Daarom is de afwijzing van het verzoek niet goed gemotiveerd.

Vorig jaar leverde een dagboek belastend bewijs op tegen een oom, die tot twee jaar cel werd veroordeeld wegens seksueel misbruik van zijn nichtje. Het meisje had onder meer geschreven: ‘Me vader en moeder gingen in het weekend af en toe op stap dan paste mijn altijd op en toen heeft hij mijn sexueel misbruikt en nu heb ik het daar best moeilijk mee. Maar ik durf er niet met mijn ouders over te praten want dan komt mijn familie het ook te weten en die gaan me toch niet geloven. (…) Me vriendinnen weten het wel en ik zou zo graag willen dat hij ervoor gestraft wordt.’

Tekst: Lex van Almelo

Advertentie