Demissionair staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie belooft de Tweede Kamer dat op ‘zeer korte termijn’ geen geheimhoudergesprekken van advocaten meer live worden afgeluisterd door agenten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Hij deed de toezegging deze week nadat was gebleken dat het KLPD telefoontjes tussen advocaten en cliënten niet automatisch hadden geblokkeerd. Daardoor hadden de tapmedewerkers van het korps die de telefoons van criminelen afluisteren, toch de inhoud van gesprekken met hun raadslieden opgevangen. Dat is in strijd met het vertrouwelijkheidsprincipe.

Het Kamerlid Recourt van de PvdA had Teeven om opheldering gevraagd. Teeven antwoordde geruststellend dat de tapmedewerkers van de KLPD slechts 0,1 procent van de onderschepte gesprekken ‘realtime’ meeluisteren. ‘De kans dat een politieambtenaar daarbij op een advocaat-geheimhoudergesprek stuit is zeer klein,’ schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Hij erkent niettemin dat het tapsysteem van KLPD bij het afluisteren van livegesprekken de nummers van advocaten niet automatisch herkent. Dat gebeurt wel als opgenomen telefoongesprekken naderhand worden beluisterd. Dan blokkeert het systeem ook meteen de gesprekken. De tapmedewerkers van de KLPD krijgen van die gesprekken niets te horen. ‘Het KLPD heeft actie ondernomen om ervoor te zorgen dat op zeer korte termijn ook ‘real time’ geheimhoudergesprekken worden geblokkeerd,’ schreef Teeven aan de Tweede Kamer. Zelf laat hij, middels een audit, ook nog eens onderzoeken of het systeem van nummerherkenning goed functioneert. Hij doet dat na overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA).

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie