Eén letter verschil gaat de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van Houthoff Buruma ruim anderhalf miljoen euro kosten.

Het gerechtshof ‘s Gravenhage vindt dat het kantoor 80 procent moet vergoeden van de schade die een schuldeiser heeft geleden door een beroepsfout van een advocaat van Houthoff Buruma.

De advocaat trad in 1993 op namens de schuldeiser, die een achtergestelde lening had uitstaan van 1.782.178 gulden, ofwel 808.717,12 euro. Toen de rechtbank zijn vorderingen afwees, wilde de schuldeiser in beroep gaan. Volgens de advocaat zou de termijn daarvoor verstrijken op 24 juli 1993. De beroepstermijn liep echter tot 24 juni 1993.

De inzet van de procedure was de aanvraag van het faillissement van een onderneming die onder meer het Sporthotel Callantsoog exploiteerde. Een aandeelhouder had de onderneming de achtergestelde lening verstrekt. De tijdelijk bestuurder van de onderneming vroeg het faillissement van de onderneming aan en verkocht het hotel daarna aan zichzelf.

Lange procedure
Hoewel de beroepstermijn verlopen was, kreeg de procedure een langdurig vervolg. Daarin zei het gerechtshof Amsterdam onder meer dat het optreden van de tijdelijk bestuurder wellicht onrechtmatig was tegenover de aandeelhouder, maar dat hiervoor onvoldoende feiten waren aangedragen.

De Hoge Raad vernietigde dit arrest, omdat het het Hof uit het oog verloren was dat de aandeelhouder zijn vordering ook had gebaseerd op zijn positie als schuldeiser. De Hoge Raad wees de zaak terug naar het gerechtshof Den Haag.

Het Haagse hof schat de kans dat de aandeelhouder/schuldeiser de procedure in hoger beroep zou hebben gewonnen op 80 procent. Daarom moet het kantoor hem 80 procent van de schade vergoeden. Samen met de kosten voor de lange procedure komt het totaalbedrag op anderhalf miljoen euro, exclusief de vele jaren wettelijke rente over 80 procent van 808.717,12 euro.

Bas Le Poole van Houthoff Buruma: ‘De kwestie is bijna twintig jaar oud. Er is toen een vergissing gemaakt tussen juni en juli, waardoor niet tijdig hoger beroep is ingesteld. Vanzelfsprekend betreuren wij die beroepsfout. Zoals je mag verwachten, zijn wij daarvoor goed verzekerd bij een gespecialiseerde beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar. Die heeft de behandeling van de claim in 1993 volledig overgenomen, vanaf het moment dat wij de beroepsfout hebben gemeld, en vergoedt de toegewezen schade.’

Tekst: Lex van Almelo

Advertentie