Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat rechters meer zichtbaar worden in de media. Hij zei dat maandag in Den Haag bij de presentatie van de presidenten die vanaf 1 januari 2013 de nieuwe arrondissementsrechtbanken en gerechtshoven leiden.

‘De advocaten zijn niet van het televisiescherm te slaan,’ constateerde Opstelten tijdens de bijeenkomst. Omdat ook de officieren van justitie zich steeds vaker in de media verschijnen, mogen de rechters niet achterblijven, aldus de minister. Hij snapt dat rechters zich niet willen storten in ‘populistische’ discussies. ‘Maar ik hoop dat afstandelijkheid geen afwezigheid in het debat betekent.’

Opstelten vindt dat rechters in de beeldvorming nog teveel in zichzelf gekeerd zijn en ouderwets overkomen. Hij riep daarom de presidenten van de nieuwe arrondissementsrechtbanken en gerechtshoven op om de ruimte die de media hen bieden ‘met beide handen aan te grijpen’. Ze zouden vaker vonnissen of arresten moeten uitleggen voor het publiek.

Doorlooptijden
De bewindsman riep de presidenten ook op om de doorlooptijden van rechtszaken te versnellen. ‘Recht dat te lang op zich laat wachten, voelt als onrecht.’ Hij kondigde aan dat het gerechtshof in Den Haag belangrijke zaken voorrang gaat geven. Bij de kantongerechten in Den Bosch en Rotterdam wordt het vanaf 1 januari mogelijk om geldvorderingen per email aanhangig te maken.

Tekst: Maarten Bakker

Advertentie