Een primeur voor Kneppelhout & Korthals Advocaten in Rotterdam: zij zijn het eerste Nederlandse advocatenkantoor met een ‘Vietnam-desk’. In aanwezigheid van niemand minder dan de minister van Justitie van Vietnam werd het samenwerkingsverband met een advocatenkantoor uit Hanoi feestelijk bezegeld.
 
De cijfers liegen er niet om, benadrukt de minister van Justitie in zijn toespraak voor een tiental aanwezige Nederlandse ondernemers, Vietnamese hoge ambtenaren, advocaten en de ambassadeur van Vietnam. Nederland is een van de grootste investeerders in Vietnam, en het land zou dolgraag ook een haven als die in Rotterdam bouwen. Met die gedachte in het achterhoofd, en de hedendaagse noodzaak voor advocaten om proactief op zoek te gaan naar cliënten, hoopt Kneppelhout & Korthals een nieuwe markt aan te boren in Vietnam.

Groeiende economie
Na diverse samenwerkingsverbanden tussen Chinese en Nederlandse advocatenkantoren, is het nu de eerste keer dat Nederlandse advocaten een verbintenis aangaan met hun Vietnamese confrères. Kneppelhout & Korthals Advocaten begon tien jaar geleden ook met een China-desk: drie Chinese medewerkers onderhouden in Mandarijn de betrekkingen met cliënten in hun thuisland.
 Volgens managing partner Marc Padberg leerde het kantoor uit die ervaring dat die culturele factor cruciaal is om binding te zoeken met de nieuwe groeiende economieën: ‘Het draait allemaal om het winnen van vertrouwen. Als kantoor hopen we ons te onderscheiden door medewerkers met een unieke achtergrond of talenkennis.’

Professionaliseren
Toen de Vietnamees-Nederlandse advocate Han Nguyen zo’n vijf jaar geleden op het kantoor kwam te werken, rees al gauw het idee om via haar kennis van de Vietnamese gemeenschap ook samenwerking te zoeken met het land. Vietnam krijgt nu veel productiewerk van China doorgeschoven en kan daarmee weleens de volgende nieuwe economie worden. Nguyen sprak haar netwerk aan, wat na een klein jaar leidde tot deze samenwerking met advocatenkantoor Dao & Brothers uit Hanoi.
 De advocaten uit Rotterdam kunnen mogelijke Nederlandse investeerders via de Vietnamese partners wegwijs maken in de Vietnamese regelgeving, en vice versa. ‘De wetgeving is een doolhof,’ zegt een van de aanwezige Nederlanders. Hij wil met zijn ingenieursbureau dijken en waterbeheer in Vietnam verbeteren, maar loopt steeds vast in een web van onverwachte vergunningen. De Vietnamezen hopen op hun beurt de rechtspraktijk verder te kunnen professionaliseren met hulp van de Nederlanders. Ook willen ze Vietnamese bedrijven, die willen investeren in Nederland, laten begeleiden door de advocaten in Rotterdam.

Kansen in Azië
‘Het is heel spannend,’ zegt Padberg, ‘maar we hebben er ook vooral lol in om deze weg in te slaan. Je leert heel veel van elkaar.’ Hij wijst erop dat in Vietnam steeds meer kansen liggen voor Nederlandse ondernemers die behoefte hebben aan efficiënte juridische begeleiding. Hoewel Kneppelhout & Korthals een middelgroot kantoor is, heeft de firma veel ervaring met internationale betrekkingen vanwege de vele zaken die aan de Rotterdamse haven zijn gelieerd. Waar vroeger achterland Duitsland voor de meeste zaken zorgde – Kneppelhout & Korthals heeft ook een Duitse afdeling – ziet het kantoor nu kansen op de Aziatische markt. Maar, zegt Padberg: ‘We gaan geen multinational worden en kantoren openen in Hanoi. Wij zijn een typisch Rotterdams kantoor en dat willen we graag blijven.’

Nieuwe droom
De Vietnamese minister van Justitie en de ambassadeur hebben het bezoek aan Nederland ook aangegrepen voor een kennismakingsgesprek met de Orde. Volgens de minister is het hard nodig om de advocatuur in het topsegment te verbeteren, daarbij zouden ze graag kennis willen uitwisselen met de Nederlandse Orde. Vietnam wil meespelen in de wereldeconomie, zegt de minister.
 Zowel hij als de ambassadeur studeerde in de voormalige Sovjet-Unie maritiem recht en ze droomden ervan om de Rotterdamse haven, destijds de grootse ter wereld, ooit in het echt te zien. En nu is er een nieuwe droom: zo’n haven bouwen in Vietnam, en de grootste worden van Zuidoost-Azië – wie weet met hulp van een advocatenkantoor aan de Boompjes, aan de Maas in Rotterdam.

Olga van Ditzhuijzen

Download artikel als PDF

Advertentie