Vrouwelijke advocaten vertelden over hun ambities, keuzes en obstakels op weg naar de top tijdens het landelijke congres Legal Women 2012, dat op 2 oktober plaatsvond.

‘Twijfel wegnemen’
Hedwig den Herder (26) is medewerker bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, sectie gezondheidszorg. ‘In topfuncties werken veel meer mannen dan vrouwen. Ik wil graag weten wat, volgens vrouwen die hoog in de organisatie van advocatenkantoren en het bedrijfsleven werken, mannen eraan doet twijfelen of vrouwen daar wel geschikt voor zijn. Die twijfel wil je wegnemen.’
Gedurende het eerste gedeelte van het congres vertelden vier topvrouwen hun persoonlijke verhaal. Wat sprong er voor Den Herder uit? ‘Er werd gezegd: “Blijf dichtbij jezelf en probeer niet iemand anders te worden om aan de vereisten te voldoen. Dan word je een slap aftreksel van jezelf.”‘

‘Generatie-verhaal’
‘Vrouwen kunnen verbinden, zien beter hoe het intermenselijke werkt,’ zegt Ineke Koele (45). Als advocaat en belastingadviseur heeft ze haar eigen kantoor, KoelePC. Voorheen was ze tien jaar partner bij Van Mens & Wisselink. ‘Ik denk dat de advocatuur er veel rijker van wordt, als er meer vrouwen in topposities terecht komen. Daarvoor moeten vrouwen echt geaccepteerd worden. En dan hebben we nog een lange weg te gaan, de advocatuur is een betrekkelijk conservatieve beroepsgroep.’ Wat er moet veranderen om dat te bereiken? ‘Vrouwen moeten vooral hun eigen weg durven gaan, dan komt het vanzelf. Het is ook een generatieverhaal. Vijftien jaar geleden was het ondenkbaar dat ik met vrouwen in een zaaltje zat te praten over hoe je aan de top komt.’

‘Blijven ontwikkelen’
Alinda Vermeer (29) advocaat bij Stibbe op de afdeling Corporate criminal law is binnen haar kantoor actief in de Female Network Committee. ‘Dit congres is een leuke kans om te zien hoe advocaten bij andere kantoren met dit onderwerp omgaan. Ik ben verrast door de open sfeer. Hoezeer iedereen elkaar wil helpen, door ervaringen uit te wisselen.’ Welke persoonlijke ambities Vermeer heeft? ‘Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Een specifiek einddoel heb ik niet in gedachte, zo lang ik maar inhoudelijk uitdagend werk doe.’

Keuzes maken
‘Tussen je 30e en 40e jaar maak je keuzes die bepalend zijn voor de rest van je carrière,’ zegt Sabina Smallegange (31). Ze werkt als advocaat bij AKD op de afdeling Europees- en mededingingsrecht. ‘Vroeger stond het voor mij min of meer vast dat ik partner wilde worden. Het is nog steeds één van mijn uitgangspunten. Maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe alles zich uitkristalliseert. Zo is AKD zich aan het beraden op verschillende carrièrepaden voor haar medewerkers. Ik heb nooit gedacht dat het onmogelijk zou zijn het moederschap en het partnerschap met elkaar te combineren. Ik ben nu voor mezelf aan het bepalen welke voldoening ik uit welke keuzes verwacht te halen. Die vraag moet je moet je jezelf eerlijk stellen.’

Legal Women 2012
Aan de top zijn vrouwelijke advocaten nog altijd sterk in de minderheid. Terwijl 56 procent van de advocaat-stagiaires vrouw is, is slechts 15 procent van de partners bij de top-10 kantoren vrouw. ‘Te veel vrouwen stromen na vijf tot zeven jaar weer uit,’ zegt Els Unger, partner bij Unger Hielkema Advocaten en voormalig deken van de Orde van Advocaten.
Onder het voorzitterschap van journalist Margriet van der Linden, sprak Unger samen met Heleen Kersten, partner bij Stibbe; Sandra Lutchman, lid van het internationaal bestuur van Amnesty International en Anja Bergen Anja Bergen – van Kruijsbergen. Company Secretary & General Counsel bij Nutreco. Op het landelijke congres Legal Women 2012 in Hotel Houten waren een kleine honderd vrouwelijke juristen aanwezig.

Sabine Droogleever Fortuyn

Download artikel als PDF

Advertentie