Maar hoe ver kun je gaan als werknemer? Een toelichting van arbeidsrechtadvocaat Sander Schouten.

Een medewerker van een groothandel is op staande voet ontslagen omdat hij zijn teamleidster een ‘fucking hoer’ noemde. De werknemer accepteerde dit niet en begon een rechtszaak. De kantonrechter oordeelt nu dat het ontslag op staande voet nietig is en dat het loon moet worden doorbetaald. Hoe ver kun je gaan als werknemer? Vier vragen aan advocaat arbeidsrecht Sander Schouten, over uitschelden op de werkvloer.

Welke uitlatingen zijn geoorloofd en wanneer?
‘Uitschelden van de werkgever kan leiden tot ontslag. Volgens de wet is grove belediging van de werkgever of andere medewerkers zelfs reden voor ontslag op staande voet. Rechters gaan echter verschillend met dergelijke zaken om. Afhankelijk van de ernst van de belediging wordt ontslag op staande voet toegestaan, zeker indien de belediging niet het gevolg is van een voorgeschiedenis die al speelde. (Zie voor meer uitspraken in opmerkelijke zaken de blog van Sander Schouten)

Bij de ‘fucking hoer’-uitspraak speelde bij het beoordelen van de ernst van de uitlating mee dat er reeds een gespannen verhouding was tussen beiden. Bovendien was er een petitie tegen de teamleidster ingediend bij de directie door het personeel, waar niets mee was gedaan. Indien er sprake is van relevante omstandigheden die reden kunnen zijn voor een mildere straf, kan gedacht worden aan een ontbindingsprocedure, of slechts een waarschuwing.’

Kan/mag een werkgever ook uitschelden?
‘Zoals het voor een werknemer in principe niet geoorloofd is zijn baas of collega’s uit te schelden, geldt dit uiteraard ook andersom. Indien de werknemer wordt uitgescholden kan hij de kantonrechter vragen zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden met een (relatief) hoge ontslagvergoeding. De werkgever is immers verwijtbaar bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.’

Hoe zit het met schelden op social media?
‘Ook beledigen via bijvoorbeeld Facebook kan leiden tot ontslag. Zeker omdat het bewijs van de belediging makkelijk te leveren is door de betreffende uitspraken uit te printen. Zo kreeg een medewerker van Blokker die zijn leidinggevende op Facebook een “hoerestumperd” noemde en Blokker een “hoerebedrijf” geen ontslagvergoeding toegekend toen zijn arbeidsovereenkomst begin dit jaar op verzoek van Blokker werd ontbonden.”

En ‘zwart maken’ achter de rug om?
‘Hiervoor gelden dezelfde criteria die gelden bij het beledigen van de werkgever. Indien het “zwart maken” van de werkgever te ver gaat, kan dit zeker reden voor ontslag zijn. Het hangt van de specifieke omstandigheden af of het zware middel van ontslag op staande voet in een kort geding stand zal houden, maar het kan sowieso een argument zijn voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst.’

Tekst: Annemarie van de Weert

Advertentie