Trots op de toga

Raadsheer, rechter of advocaat op televisie? Bij toga-atelier Schout werpen ze één blik op de toga en ze weten meteen met wie ze te maken hebben. Aan confectie doen ze niet: alle toga’s worden ambachtelijk vervaardigd.

 

Wie denkt dat in toga-atelier Schout talloze snorrende naaimachines een massaproductie aan toga’s uitspuwen, komt bedrogen uit. Het atelier omvat slechts een kleine werkruimte met een handvol naaimachines. Hier wordt zorgvuldig rimpelwerk verricht en knoopjes op de toga gezet. Voorraden zijn er niet: alle kledingstukken worden op bestelling met de hand vervaardigd. De vier dames op het atelier maken zo’n vier tot zes toga’s per week. In het atelier wordt niet alleen met zwart gewerkt. Advocaten kiezen tegenwoordig vaak voor een toga met een gekleurde voering: paars, blauw, roze of met stippen. Ook de gouden en zilveren voeringen vinden gretig aftrek. ‘Wij sponsoren de pleitwedstrijden in het arrondissement Rotterdam en de winnaar krijgt van ons een toga met een gouden voering cadeau,’ vertelt Debby Schout, eigenaar en directeur van het atelier.
 Toga-atelier Schout maakt al dertien jaar toga’s en mag zich na een succesvolle aanbesteding in 2003 rijksleverancier van alle rechtbanken in Nederland noemen. De advocatuur is echter de grootste klant. Toga’s voor advocaten worden in drie soorten en in alle maten gemaakt. De duurste (prijs: 555 euro ex btw), de ultra lichtgewicht, is gemaakt van cool wool en wordt het meest besteld. De goedkoopste (prijs: 475 euro ex btw) is van polyester. Het atelier levert een duurzaam product: een toga gaat minstens tien jaar lang mee. Toga’s kunnen online besteld en geleverd worden, maar veel klanten brengen een bezoek aan het atelier om de toga op maat te laten maken.

Zelf dragen

 

‘Een toga lijkt een eenvoudige zwarte mantel, maar heeft wel degelijk een pasvorm,’ meent Schout. ‘Een goed passende toga is een persoonlijk kledingstuk. Natuurlijk is een nieuwe toga een behoorlijke  aanschaf, maar het is toch veel fijner om je eigen op maat gemaakte toga hebben. Bovendien loopt het huren van een toga bij de rechtbank aardig in de papieren.’ Debby Schout kwam na haar opleiding MTS Mode in een toga-atelier terecht, waar ze de fijne kneepjes van het toga maken onder de knie kreeg. Vervolgens begon ze, eerst met een partner en later zelfstandig, haar eigen atelier.

 

De zaken gaan goed, hoewel Schout de laatste tijd merkt dat met name de rechtbanken de hand op de knip houden. Het atelier verkoopt nog steeds veel toga’s aan beginnende advocaten. ‘Zij krijgen de toga vaak cadeau van hun ouders of van kantoor. Sommigen vinden de toga ouderwets, maar ik zie gelukkig ook veel advocaten die er trots op zijn dat ze een toga mogen dragen.’ Ook in het atelier zijn ze trots op hun product. Wij vinden onze toga’s zo mooi dat we ze het liefst zelf zouden willen dragen is de fiere slogan op de mailing van toga-atelier Schout.En de daad wordt bij het woord gevoegd, want de slogan wordt vergezeld van een foto met daarop de vier dames van het atelier, in toga gehuld, voor de Erasmusbrug. ‘Een gewaagde reclame-actie,’ aldus Schout, ‘maar zo denken wij over ons product. Dat willen we graag iedereen laten weten.’

Download artikel als PDF

Advertentie