‘Het is een echte verrassing. Ik wist al wel dat ik genomineerd was, maar winnen is een mooie erkenning.’

‘Het is een echte verrassing, ’ zegt Ingrid van Berkel (Eversheds Faasen advocaten- en notaris kantoor in Rotterdam en Amsterdam) over haar uitverkiezing tot Patroon van het jaar. ‘Ik wist al wel dat ik genomineerd was, maar winnen is een mooie erkenning.’

Er doorheen slepen
Volgens Van Berkel, die in het arbeids- en medezeggenschapsrecht gespecialiseerd is, heeft ze mede gewonnen omdat ze in haar begeleiding veel nadruk legt op buiteninhoudelijke kennisoverdracht en het aanleren van vaardigheden die je als advocaat nodig hebt. ‘Als je bij een groot kantoor werkt, dan krijg je van meerdere collega’s inhoudelijke begeleiding.

En het is ook belangrijk dat je verschillende stijlen ziet. Ik zie het als mijn primaire taak om te zien of het goed gaat, zowel zakelijk als privé. Het gaat namelijk om de ontwikkeling die de stagiaire als mens doormaakt en er komt veel op je af gedurende die drie jaar. Je kan dan een punt bereiken dat je er door heen zit en dan kan de directe betrokkenheid van je patroon kan je doorheen slepen.’

Niet haar eerste prijs
In het opdoen van adviesvaardigheden is het volgens Van Berkel zaak dat stagiaires zo snel mogelijk leren hoe ze ook ondernemer zijn en goede cliëntrelaties opbouwen, ‘vanwege de snel veranderende wereld en de toegenomen concurrentie.’ De feedback van cliënten die haar stagiaires ontvangen – Van Berkel treedt sinds 2000 continue als patroon op – speelt dan ook een belangrijke rol in haar begeleiding en evaluaties. En dat Van Berkel’s aanpak door diezelfde cliënten gewaardeerd wordt, blijkt ook uit het feit dat ze eerder dit jaar winnaar werd van de Netherlands Client Choice Award 2012 van de International Law Office in de categorie Labour and Employment. ‘Ik heb het gevoel dat ik op de goede weg ben,’ aldus Van Berkel.

Patroon van het jaar verkiezing
De Patroon van het jaar is een initiatief van Le Tableau BV en werd dit jaar door Dialogue BV georganiseerd. In de jury zaten, naast Christ’l Dullaert, directeur van Le Tableau, en Monique van de Griendt, directeur van Dialogue BV, professor Edgar du Perron (juryvoorzitter en Decaan Faculteit der Rechtsgeleerdheid Universiteit van Amsterdam), de advocaten Marcel Schyns (Schyns advocaten te Utrecht), Casper Schouten (Kennedy Van der Laan te Amsterdam), Patrick de Looff (Van Doorne NV te Amsterdam), Mariska Wolters (Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat in Utrecht) en Reinier Pijls (Poelmann van den Broek advocaten in Nijmegen).

Met de verkiezing, die samen met de Stichting Jonge Balie Nederland georganiseerd wordt, hoopt men op meer aandacht voor het patronaat en het belang van een goede begeleiding voor advocaat-stagiaires.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie