De Rechtbank Amsterdam houdt het kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen tegen de ministeries van Algemene Zaken en Economische Zaken aan tot 21 november.

De koopkrachtcijfers worden voorlopig niet openbaar gemaakt. De rechtbank van Amsterdam heeft de zaak die RTL Nieuws had aangespannen tegen de ministeries van Algemene Zaken en Economische Zaken, aangehouden tot 21 november. Tussentijds wil de rechter dat beide partijen overleg gaan voeren.

De advocaat van RTL Nieuws betoogde tijdens de zaak dat de stukken gewoon beschikbaar zijn en vroeg zich af waarom ze niet nu openbaar gemaakt kunnen worden: ‘Er is spoed bij geboden, omdat de Tweede Kamer er al op 8 november over debatteert. Burger en Kamer hebben nu niet alle informatie.’ De advocaat van het Ministerie van Algemene Zaken zegt dat er nu nog geen antwoord kan komen op het verzoek: ‘Snel antwoorden op het verzoek is een streven, maar niet in een kort geding af te dwingen,’ aldus advocaat Eric Daalder.

Halve waarheden
Adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws, Pieter Klein (foto) is woedend en schreef in zijn blog: ‘De ambtenaren van Mark Rutte liegen. Ik verzeker u: ze liegen niet zomaar, ze spreken (halve) onwaarheden, om te voorkomen dat u en ik straks weten hoe het zit. Ze willen voorkomen dat wat er bekend is openbaar wordt.’

RTL Nieuws eist in de zaak openbaarmaking van alle koopkrachtcijfers die bij het Centraal Planbureau liggen. Het gaat hierbij om de onderbouwing van koopkrachteffecten, zodat voor iedere Nederlander duidelijk wordt wat de gevolgen zijn voor haar of zijn portemonnee. Het kabinet weigert tot dusver om de onderliggende documenten vrij te geven.

Tekst: Annemarie van der Weert

Advertentie