Dat zegt vreemdelingenadvocaat Frans-Willem Verbaas (Collet Advocaten) over het plan om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

‘Het gaat kennelijk om het imago van een streng repressief beleid. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan,’ aldus vreemdelingenadvocaat Frans-Willem Verbaas (Collet Advocaten) over het plan om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

Het leek misschien iets wat met de gedoogconstructie ter ziele zou gaan, maar de strafbaarstelling van illegaliteit staat ook weer in het nieuwe regeerakkoord. En waar het volgens vice-premier Samsom (PvdA) voor de hand lag dan te kiezen voor de overtreding, sluit staatssecretaris Teeven (VVD) niet uit dat het een misdrijf wordt, zo meldt onder andere NRC Handelsblad.

Vreemdelingenadvocaat Verbaas vindt beide opties onzalig. ‘Een illegaal wordt nu al in bewaring genomen om te worden uitgezet. Dat is weliswaar geen straf, maar ziet er precies zo uit. Bovendien is er al een strafbaarstelling: de meeste illegalen die gepakt worden, krijgen een inreisverbod. Wie dat overtreedt, kan een boete of gevangenisstraf krijgen. Wil je daar dan nog een strafbaarstelling overheen doen?’

Ook als gekozen wordt voor de overtreding in plaats van het misdrijf zullen illegalen die tegen de lamp lopen achter de tralies verdwijnen, zegt Verbaas. ‘De meesten hebben geen geld, dus moeten vervangende hechtenis uitzitten. Dat kost zeker 200 euro per dag en het justitiële apparaat moet zich ermee bezig houden, terwijl het aan uitzetting niets bijdraagt. Het valt toch ook aan Henk en Ingrid wel uit te leggen dat daar niemand mee is gediend?’

In het komende Advocatenblad een reportage over een bezoek van Frans-Willem Verbaas aan vreemdelingendetentiecentrum Kamp Zeist.

Tekst: Trudeke Sillevis Smitt

Advertentie