Bas Pernot
letselschade- en strafpraktijk, Jansen & Van Gaal advocaten te Wijchen

‘Ik heb een iPhone 3G. Met de komst van de iPhone 4 is het inmiddels een wat verouderd model. Privé ben ik ook overgestapt van Windows naar Apple. Dat bevalt uitstekend. Sindsdien heb ik geen last meer van crashes, virussen en spam. Het synchroniseren van mijn e-mail, agenda en notities gaat razendsnel met behulp van het programma MobileMe. Op kantoor werk ik nog op een computer met Windows; gelukkig kan de iPhone ook daarmee synchroniseren.
Het mooie van de iPhone zijn natuurlijk de programma’s die je er vanuit de App Store op kunt installeren. Ik gebruik met name de apps van nu.nl, 9292OV, Voetbal International, Buienradar en RunKeeper. Als ik ga hardlopen, legt dat laatste programma de tijd, snelheid, afgelegde route en afstand vast.
Een papieren agenda heb ik niet meer. Al mijn afspraken leg ik vast in de iPhone. De ingebouwde camera vind ik overigens ook erg handig. Bij een letselschadezaak maak ik weleens foto’s van de locatie waar het voorval heeft plaatsgevonden. Het enige nadeel van de iPhone vind ik de korte batterijduur wanneer internet wordt gebruikt. Na één dag is de batterij echt leeg.
Ik twijfel nog of ik de iPhone 4 zal aanschaffen. Het antenneprobleem lijkt namelijk toch serieus te zijn.’

Gerard Kneppers
werkzaam in Finance, partner bij DLA Piper
‘Ik heb een BlackBerry. In de internationale transactiepraktijk is dit apparaatje superhandig, met name als je aan het reizen bent of bij transacties waar jurisdicties uit verschillende tijdzones betrokken zijn: je kunt vroeg in de ochtend al bijvoorbeeld op mailtjes uit Singapore reageren en tot laat in de avond mailen naar Los Angeles zonder dat je hiervoor op kantoor hoeft te zijn.
Het risico van de BlackBerry is dat hij je leven gaat domineren. In de transactiepraktijk is die kans sowieso erg groot – de klant verwacht dat je bereikbaar bent: ook de vakantie is niet altijd heilig. Er is veel concurrentie in de dienstverlenende sector. Toch moet je daar gedisciplineerd je grenzen aan blijven stellen, anders heb je geen leven meer.
Sommige collega’s hebben daarom twee apparaten: een telefoon om mee te bellen en een BlackBerry om mee te mailen. Als ze niet werken, gaat de BlackBerry uit. Ik zou het voorbeeld van mijn collega’s kunnen volgen. Maar ik vind twee telefoons te veel: al die apparaten, snoeren, opladers en adapters, en dan ook nog een laptop. Ik heb dus gekozen voor één telefoon. De consequentie is dat mijn telefoon in mijn vrije tijd vaak uit staat. En als de BlackBerry uit staat, ben ik ook minder bereikbaar ben voor vrienden en familie. Dat is jammer, maar daar heb ik voor gekozen.
Ik zie collega’s – met name uit de fusie- en transactiepraktijk – al rondlopen met iPhones, E-readers en nu ook i-Pads. Volgens mij zijn die advocaten het dolst op nieuwe gadgets. Het is ook mooi spul.’

Zoë Gademan
familierechtpraktijk, Habets Advocaten Breda

‘Wij gebruiken allemaal heel simpele mobieltjes waarmee we alleen bellen en sms’en, en dat gaat prima zo.’

Willem van Nielen
fusie- en overname, curator, Van Diepen Van der Kroef Den Haag
‘Ik slaap zo’n beetje met mijn iPhone. Alles handel ik per mail af, faxen doe ik nauwelijks. Ook het nieuws volg ik voor een groot deel met mijn iPhone: nu.nl voor het snelle nieuws en fd.nl voor het economisch nieuws. Ik fiets veel en daarbij is de kaartenfunctie heel handig. Als je niet weet waar je bent, word je vanzelf naar je bestemming gedirigeerd.
Ik zit in de fusie- en overnamepraktijk en de e-mailfunctie op de telefoon helpt me om de stroom mails en documenten te verwerken. Ik reageer snel. Zo hou je de bal in de lucht. ’s Avonds als ik thuis kom, kijk ik vaak ook nog even. Natuurlijk moet je ook grenzen stellen. Dat hangt vooral af van jezelf.
Ik zag de iPad laatst. Die zou ik best eens willen uitproberen. Ik reis per trein, daar neem ik nog even de papieren door en ik maak dan graag aantekeningen met een pennetje. Maar die iPad scheelt elke dag een pak papier in mijn tas. Zit er ook een pennetje bij? Dan zijn de aantekeningen direct verwerkt in het document. Dan wordt het wel verleidelijk.’

Sietse Knoop
bestuursrechtpraktijk, Nysingh Advocaten Zwolle
‘Ik ontvang en verstuur mails en verder doe ik er weinig mee. Ik ben in 1976 begonnen als advocaat. Toen had je alleen de fax. Maar ik heb er 34 jaar over gedaan om in deze tijd terecht te komen, dus het valt erg mee. Ik kan me herinneren dat ik eens, het was eind jaren zeventig, zat te wachten op de handtekening van iemand in Mannheim. Die kreeg ik na drie uur. Dat was snel. Ja, de vooruitgang heeft voor- en nadelen. We leefden in 1976 wat rustiger dan nu. Aan de andere kant, als je nu geen rust hebt, had je het toen ook niet. Zoiets zit in jezelf.’

Arnoud Veilbrief, journalist

Advertentie