De Hoge Raad voor Justitie in België wil dat politici die zich met lopende rechtszaken bemoeien tot twee jaar de cel in moeten kunnen gaan. Is dit ook een geschikt idee voor Nederland?

‘Laten we voorop stellen dat het hoogst ergerlijk is als politici zich gaan bemoeien met de rechtsgang,’ aldus strafrechtadvocaat Victor Koppe. ‘Zoals ook onlangs weer het geval was in de zaak Diessen waarbij demissionair Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven te ver is gegaan door het overlijden van een inbreker af te doen als “beroepsrisico.” Ik vind dat op het moment dat een zaak onder de rechter is of gaat komen, je als politicus pas op de plaats moet maken. Maar om nou gevangenisstraf op te leggen, lijkt me al te gortig.’ Koppe vindt het voorstel van de Belgische Hoge Raad dan ook niet realistisch. ‘Het verbaasd me wel dat ze zo’n wet in het leven willen roepen. België lijkt me toch een beschaafd land waar de trias politica, net als bij ons, de essentie van het rechtssysteem vormt. Je mag er toch van uitgaan dat politici daar respect voor hebben en inmenging slechts incidenteel voorkomt.’

Download artikel als PDF

Advertentie