Colombiaanse advocaten proberen een nieuwe Orde van Advocaten op te zetten. Daarmee willen ze zich wapenen tegen de overheid. Advocaat David Teleki stak zijn licht op bij L4L en emeritus hoogleraar Advocatuur Floris Bannier.

‘Advocaten willen oordelen over zichzelf,’ kopte het Colombiaanse weekblad Semana vorige week met lichte ontzetting. De Colombiaanse advocaat David Teleki was onlangs teruggekeerd uit Europa met een behoorlijk pikant voorstel: het overhevelen van het tuchtrecht van een overheidscollege naar de advocatuur zelf.

 

Krachten bundelen

Teleki probeert al jaren om verschillende organisaties van Colombiaanse advocaten ertoe te bewegen de krachten te bundelen, vertelt Alice Krispijn van L4L, die Teleki deze zomer ontmoette tijdens de Internationale Caravana Justitia, waarin zij meereisde namens L4L.

     Krispijn: ‘Teleki wil een spreekbuis voor de advocatuur, die ook kan reageren op wetgeving die de advocatuur aangaat. Op die manier hoopt hij de arbeidsomstandigheden in de advocatuur te verbeteren.’

Teleki is bestuurslid van het Comité van de Advocatuur, een koepelorganisatie voor ruim veertig kleinere advocatenorganisaties. Bannier: ‘Ze schrijven nu een nieuwe Advocatenwet, dus we wilden ze waarschuwen voor mogelijke valkuilen. Bij de parlementaire behandeling van onze Advocatenwet zijn destijds enorme discussies gevoerd, en we voeren ze nog – bijvoorbeeld over de vraag of je het tuchtrecht in eigen hand moet houden, of dat er rechters bij moeten. Die rechter legitimeert de tuchtrechtspraak misschien naar buiten toe, maar in Colombia ligt dat lastig: als rechters corrupt zijn, krijgt de georganiseerde misdaad toegang tot het Advocatentuchtrecht.’


Opleidingsdrempel opwerpen

Een ander aandachtspunt volgens Bannier is de toegang tot het beroep. ‘Iedereen met een meesterstitel kan zich, net als in Spanje, inschrijven als advocaat. Er is geen opleiding, geen stage, niets. Dus er is een enorme amorfe massa die zich advocaat noemt, maar er misschien niet zoveel mee doet. Als al die mensen ineens lid worden van de nieuwe Orde loop je het risico dat je veel wrakhout binnenhaalt.’

     Het zou verstandig zijn, denkt Bannier, om een opleidingsdrempel op te werpen, en daar mag best een financiëel aspect aan zitten – sowieso niet verkeerd in het licht van onafhankelijkheid van derden. ‘Een Orde moet een keurmerk worden, en alleen degenen die het beroep écht willen uitoefenen, zullen de moeite nemen ervoor te betalen.’ 

 

Heeft Bannier het idee dat hij de energieke Colombiaan heeft kunnen helpen? Ja en nee. Bannier: ‘Toen ik vroeg: “Wat kunnen wij concreet voor jullie doen?” zei Teleki: “Naar mij luisteren. Zodat ik thuis kan vertellen dat ik met u heb gesproken. Advocaten zullen dan meer vertrouwen krijgen in ons initiatief, en zich eerder bij ons aansluiten”.’

 

 

 

Download artikel als PDF

Advertentie