De uitspraak van de Raad van Discipline veroorzaakte vorige week een schok binnen de advocatuur. Bram Moszkowicz van het tableau geschrapt, een straf die hoger uitviel dan de door de Amsterdamse deken Germ Kemper voorgestelde schorsing van een half jaar. Vooral het gebrek aan vertrouwen in verbetering in de manier waarop de strafadvocaat zijn praktijk voert, lijkt de doorslag te hebben gegeven voor de raad. In hoger beroep zal moeten blijken of deze beslissing staande blijft.

     In dit nummer neemt een advocaat in het vreemdelingenrecht ons mee naar Kamp Zeist, waar zijn cliënt in vreemdelingenbewaring zit. Een reportage over de aangrijpende wijze waarop onschuldige mensen zonder de juiste papieren als gedetineerden vastzitten. Hierover constateerde de European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment onlangs al dat de Nederlandse vreemdelingenbewaring op meerdere vlakken niet door de beugel kan. En Nationaal ombudsman Alex Brenninckmeijer zei in zijn onderzoeksrapport naar vreemdelingenbewaring: ‘Ik vind de situatie ernstig en stel aan de orde of het humaan is om mensen zonder veroordeling op deze manier op te sluiten.’ Nederland is, vergeleken met andere Europese landen als Zweden en het VK, de uitzondering die op een haast barbaarse manier omgaat met vreemdelingen.

     Ook hebben wij ons oor te luisteren gelegd in de boardrooms van Zuidas kantoren over de komst van het Amerikaanse kantoor Jones Day. Schudt het de markt op? Wordt dit een stevige concurrent en verwachten partners op grote kantoren een Amerikaanse invasie? Vooralsnog lijken op deze vragen Hollandse nuchterheid van toepassing. Eerst maar eens zien, en ‘nee,’ van echte concurrentie kan geen sprake zijn volgens de partners.

     Hoe dan ook, de markt – die al niet rustig was –  beweegt zich nog meer en in hoeverre  de Nederlandse advocatuur daarop gaat inspelen, dat is de Million Dollar Question. Niks winterslaap dus, maar alert blijven.

 

Download artikel als PDF

Advertentie