Hebt u ook weleens het idee dat er bij een confrère een stekkertje loszit? Dat kan kloppen, aldus Kevin Dutton, docent psychologie aan Oxford die onderzoek doet naar conflictbeheersing en -oplossing.

In zijn boek The Wisdom of Psychopaths: What saints, spies and serial killers can teach us about success betoogt hij dat bepaalde beroepsgroepen overlopen van de psychopaten en advocaten staan volgens hem op de tweede plaats.

Voor de goede orde: Dutton zegt niet dat alle advocaten lopende tijdbommen of potentiële massamoordenaars zijn, maar hij benoemt een aantal karaktertrekken die bij advocaten in hoger dan gemiddelde mate voorkomen. Deze Seven Deadly Wins zijn: meedogenloosheid, charme, focus, mentale weerbaarheid, onverschrokkenheid, oplettendheid en actie. ‘Psychopaten gedijen in een omgeving met een bepaalde hiërarchie en machtsstructuur waar mensen aangestuurd of zelfs gemanipuleerd kunnen worden.’
En Dutton heeft een punt, vertelt een advocaat aan de Washington Post: ‘ Ik weet dat er in de krochten van mijn ziel een massamoordenaar schuilt. Maar ik houd hem rustig met Formule Een, booty calls en weergaloze kruisverhoren.’

Dutton’s Top 10 van beroepen met de meeste psychopaten: 1) CEO 2) advocaat 3) media 4) verkoper 5) chirurg 6) journalist 7) politieagent 8) geestelijke 9) manager 10) ambtenaar.

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie