Het land werd jaren geregeerd door een militaire junta, maar sinds die vorig jaar plaats maakte voor een gekozen regering, gaat het snel in Birma.

Zo kwam niet alleen president Obama deze week op bezoek, maar werd ook het beroepsverbod van meer dan 10 advocaten opgeheven.

Deze advocaten was het werk onmogelijk gemaakt vanwege hun bijstand aan politieke activisten of hun inzet voor mensenrechten, aldus Aung Thein, een voormalig advocaat bij de Birmese Hoge Raad en één van de meest bekende mensenrechtenadvocaten van het land. Zelf kreeg hij zo`n drie jaar een beroepsverbod, maar daar trok hij zich niet veel van aan, aldus Thein. ‘Zelfs als we niet in de rechtszaal mogen optreden, kunnen we onze cliënten nog steeds met juridisch advies bijstaan.’

‘Lange weg te gaan’
Om de vlag echt uit te hangen is het nog te vroeg. Zo geldt het beroepsverbod nog steeds voor een aantal advocaten die boeren bijstonden die het slachtoffer zijn geworden van illegale onteigeningen. Om met Obama te spreken, de eerste Amerikaanse president die het land ooit bezocht, ‘Birma heeft bemoedigende eerste stappen in de richting van democratie gezet, maar nog een lange weg te gaan.’

Tekst: Mark Maathuis

Advertentie